Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Az omikron 8 tipikus és 1 meghökkentő tünete - figyeljen fel rá, ha többször oltott

omikron, covid, koronavírus, tünetei, ájulás, köhögés, orrfolyás, fáradékonyság

A tipikus tünetek mellett van egy meglepő tünet, ami felhívhatja a figyelmet arra, hogy valaki Covid-19 beteg (lesz).

Azt már jól tudjuk, hogy a többször oltottakat is megfertőzhetik a koronavírus omikron variánsai. Az oltásban részesülteknél a köhögés, az orrfolyás és a fáradékonyság sorolható a tipikus omikron-okozta Covid-19 tünetek közé. Emellett, bár meglepő, de egy ájulás is felhívhatja a figyelmet arra, hogy az illető Covid-19 beteg (lesz).

Többször oltottak is megbetegedhetnek

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron variánsa 2021 novembere óta kering a világban, nagyszámú Covid-19 megbetegedést okozva. Az omikron vírusvariánsban található nagyszámú mutáció következtében a Covid-19 elleni vakcinák hatékonysága korlátozottnak bizonyul. Úgy tűnik, hogy az oltások védenek ugyan az omikron vírusvariáns okozta Covid-19 súlyos lefolyásától, de nem akadályozzák meg azt, hogy az illető, oltott személy megbetegedjen, vagy a fertőzést továbbadja a környezetében lévőknek.

Leszögezhető tehát, hogy a koronavírus omikron típusa a többször oltottakat is megfertőzheti és meg is fertőzi. Példa erre egy Norvégiában tartott party, ahol 117 fő vett részt, akik 89 %-a kétszer oltott volt mRNS-vakcinával. A buli azonban az oltások ellenére egy fertőzési góc volt, és a party-n 66 fő igazoltan Covid-19 beteggé vált. Az ő tüneteik is tükrözik azokat a panaszokat, amiket az omikron-koronavírus-fertőzés okozhat.

Köhögés, orrfolyás, fáradékonyság a vezető tünetek

Az omikron okozta Covid-19 megbetegedés tünetei a többször oltott személyeknél enyhének mondhatók, és már leírták a tapasztalható vezető tüneteket, amik a következők:

  1. köhögés
  2. orrfolyás
  3. fáradékonyság
  4. torokfájás
  5. fejfájás
  6. izomfájdalmak
  7. láz
  8. tüsszögés

Amennyiben gyakoriság alapján szeretnénk rendezni a tüneteket, akkor előkelő helyen szerepel a köhögés, az orrfolyás és a fáradékonyság. Vagyis, náthaszerű tünetekről van szó, jelentős fáradtságérzéssel keverve.

A tünetek közül ritkábbnak mondható a tüsszögés és a láz. Emellett, a közegészségügyi szakemberek még a hányingert – mint lehetséges tünetet - is megemlítik a fertőzötteknél.

Érthető, hogy az omikron-tünetek viszonylag enyhe jellege nehézkessé teszi a nátha, influenza és koronavírus-fertőzés elkülönítését. Erre is vezethető vissza az, hogy még a szakemberek sem tudnak „ránézésre diagnosztizálni”. 2022. tavaszi tapasztalatok alapján Európa-szerte és Magyarországon is a náthaszerű tünetek harmadának-felének a hátterében omikron-fertőzés állhat.

Árulkodó jel a fáradékonyság, esetleg az ájulás

Már az omikron koronavírus-variáns dél-afrikai felbukkanásakor megállapította egy helyi orvos, Dr. Angelique Coetzee, hogy a fertőzés első és gyakori jelei között jelen van a fáradékonyság.

Az omikron-variáns okozta Covid-19-ben érintett nők 40 %-a, míg a férfiak harmada igen erős fáradékonyságra panaszkodik a megbetegedése első jeleként. A masszív fáradékonyság, izomgyengeséggel, látászavarokkal és étvágyvesztéssel is társulhat.

Ez lehet az omikron fertőzés 3 legegyértelműbb jele - olvasson tovább!

Emellett – meglepő, de - szédülés és ájulás is felléphet. Noha sokan nem hozzák kapcsolatba a koronavírus-okozta fertőzéssel, a szédülés és az elesés/ájulás jele lehet annak, hogy az illető omikron-fertőzött. Lehetséges, hogy az ájulást követően elvégzett Covid-19 teszt már pozitív lesz, és hamarosan, akár órákon belül fellépnek a már tipikusabbnak mondható Covid-19 tünetek. Vagyis, a korábban elájult beteg köhögni kezd, a torka fog fájni stb.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://www.independent.co.uk/news/health/omicron-symptoms-fully-vaccinated-covid-variant-b2038780.html

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához