Koronavírus: mit tesz az a magánkórház, ahol évente 1300 baba jön világra?

A kézmosás Semmelweis óta az egyik leghatásosabb módja a kórházi fertőzések elkerülésének

A koronavírus a magán egészségügyet is jelentősen érinti. Hogyan alakítja át az új helyzet annak a magánkórháznak a működését, ahol évente több mint 1000 gyerek születik?

A Potrfolio.hu Fábián Lajost, a Róbert Magánkórházat is tulajdonló Tritonlife igazgatóságának elnökét kérdezte a koronavírus hatásairól:

" Az eddigi életünk teljes újratervezését, komplett, alapoktól a felépítményig tartó teljes átrendeződést jelent... annyi különbséggel, hogy a tevékenység jellegétől függően más a kockázati szint, és talán a felelőssége más egy műtéti, és intenzív ellátást is biztosító nagy kórháznak és egy kisebb járóbeteg magánrendelőnek".

A legkritikusabb a nőgyógyászati, a szülészeti, az újszülött ellátó és bizonyos sebészeti műtéti kapacitás fenntartása

"Nehéz helyzetben vagyunk, mert jelenleg az állami ellátók számára kiadott hatósági ajánlás az összes elektív, azaz tervezett, nem sürgős beavatkozás halasztását javasolja. Mi ezt magánszolgáltatóként addig követjük, amíg ezzel nem veszélyeztetjük pácienseink egészségét, és nem szakítunk félbe olyan kezeléseket, ahol a megszakítás nagyobb kockázattal járna, mint a folytatás ."

Emellett a megkezdett meddőségi kezelések olyan megközelítése, amely nem jár az egyébként is nehéz helyzetben lévő páciensek egészségének további felesleges hormonterhelésével, vagy egészségük kockáztatásával. "Ezeken a területeken az ellátás folyamatosságának biztosítása kritikusan fontos, ami természetesen némi járóbeteg aktivitással is társul" - emelte ki a szakember.

Be kellene fejezni az egészségügyben az állami és a magánszektor szembeállítását. Jobb lenne egészségügyi szolgáltatóról beszélni általánosságban.

"Azt vallom és hiszem, hogy most előre kell tekintenünk, nem szabad pánikba esnünk, tudomásul kell vennünk, hogy ez egy a most élő generációk többsége által még nem nagyon látott helyzet. Ezt a helyzetet méltósággal, türelemmel, és alázattal kell elviselnünk, és egymást segítve túljutnunk a nehéz időkön. Ilyen időkben derül ki, hogy ki a barát és ki az ellenség" - zárta gondolatait.

A teljes interjú itt olvasható.

Forrás: EgészségKalauz