Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: Németországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma

koronavírus járvány, németország, gyár, jrávány, fertőzés

A napi új esetek száma először lépte át a 300 ezres határt Németországban.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása alapján az utóbbi 24 órában 318 387 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. A napi új esetek száma először lépte át a 300 ezres határt. Egy hete 294 931 fertőződést regisztráltak.

Szinte semmi sem gátolja a covid terjedését

Új csúcsra emelkedett a legfontosabb járványügyi mutatónak számító hétnapi fertőzésgyakoriság is, amely azt mutatja meg, hogy mennyien fertőződnek meg egy hét alatt százezer lakosonként. A mutató 1752-re emelkedett az egy héttel korábbi 1651,4-ről.

A vírus omikron nevű változatának szétterjedésével az év elején megindult ötödik járványhullám több tényező összhatásaként erősödött fel szakértők szerint. A legfontosabb, hogy a járványügyi korlátozások többségét fokozatosan visszavonták, így az alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseken - közösségi maszkviselés, társas távolságtartás - kívül szinte semmi nem gátolja a vírus terjedését.

Az egyik legismertebb német járványügyi szakértő, Christian Drosten, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője szerint a hullám húsvét után, április közepétől enyhülhet.

Nyáron várhatóan viszonylag enyhe korlátozásokkal is ellenőrzés alatt lehet majd tartani a járványt, ősztől viszont ismét szigorításokra lehet szükség, és évekig tarthat még, mire a covid besimul a megszokott légúti betegségek közé - fejtette ki a szakember a Die Zeit című hetilap csütörtökön megjelent számában.

Egyre kevesebben veszik fel az oltást

Németországot az ötödik hullám erősödésével együtt az is sújtja, hogy lassul az oltási kampány. A csütörtöki adatok szerint az utóbbi hét napon átlagosan 52 ezer vakcinát adtak be naponta. Ez a szám a hónap elején még 80 ezer körül volt, az év elején pedig többször az egymilliót is elérte.

Covid-19 elleni teljes oltást csütörtökig a lakosság 75,9 százaléka - 63,1 millió ember - szerezte meg. Teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 58,4 százaléka - 48,6 millió ember - kapott. Az oltatlanok 19,5 millióan vannak, a lakosság 23,5 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akinek egyelőre nincs oltóanyag.

Koronavírus: folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma Izraelben - olvasson tovább!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához