Koronavírus: reméljük, ebből a vakcinából Magyarország is kap!

vakcina, koronavírus, covid, moderna, oltás, oltóanyag

A beszámolók szerint a vakcina kivédi, hogy a covid következtében súlyos tünetek alakuljanak ki, ami csökkenti a halálázás esélyét is.

A Science tudományos folyóiratban kutatók méltatták a Moderna amerikai gyógyszerfejlesztő cég RNS-alapú vakcináját. A tapasztalatok szerint a Moderna kivédi a koronavírus-fertőzés nyomán kialakuló súlyos betegséget, és ezáltal a halálozás esélyét is csökkenti.

A Moderna gyártója 30 ezer önkéntesnek adott be a koronavírus vakcinából fejenként 2-2 adagot, az eredmények pedig több, mint biztatók. Csupán 11 fő mutatott bármiféle tünetet a SARS-CoV-2 vírusfertőzésre, ellentétben a placebót kapott csoport 185 tünetes fertőzöttjével.

De itt még nincs vége: azok, akik Moderna oltás kaptak, senki nem produkált súlyos tüneteket (a placebót kapó csoportban 30 fő súlyosan megbetegedett).

Ha a Moderna az engedélyeztetésen túl van - ez az utolsó lépés, amire jelenleg vár a gyógyszergyártó -, a koronavírus vakcinát a jelenlegi tervek szerint 32-37 dollárért (9600-11000 forint) fogják adni adagonként. Arról egyelőre nincs hír, hogy Magyarországra mikor érkezhet Moderna oltóanyag.

Olvasson tovább!

Koronavírus: ez dönti el, hogy kinek lesz súlyosabb tünete

Koronavírus: az őssejt-terápia lehet a gyógymódja?

Koronavírus: az egyik legígéretesebb vakcina mégsem annyira hatásos

Forrás: EgészségKalauz