Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: Romániában újra emelkedik a fertőzöttek száma

bukarest, románia, omikron, koronavírus

Romániában már 6 napja emelkednek a koronavírusos esetszámok. Március 9-én oldották fel az országban a járványügyi korlátozásokat.

Romániában ismét emelkedni kezdett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma: kedden két hete először ismét ötezer fölé ugrott az esetszám, az utóbbi héten pedig több fertőzést jegyeztek fel, mint a megelőző hét napon.

Az egészségügyi minisztérium keddi összegzése szerint az utóbbi 24 órában 5140 új esetet regisztráltak, amely több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Heti összevetésben is immár hatodik napja emelkednek az esetszámok. Az utóbbi hét napon 24 480 új esetet diagnosztizáltak, amely több mint 10 százalékkal magasabb, mint az előző hét napon diagnosztizált 22 025 új eset.

Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás továbbra is csökkenőben van: kedden 2858 covidos beteget ápoltak kórházban. Ez húsz százalékos csökkenés a múlt keddi adathoz képest. Csaknem ugyanilyen mértékben (443-ra) csökkent egy hét alatt az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma.

A keddi jelentésben szereplő 43 újabb haláleset megfelel az utóbbi két hét átlagának, heti összevetésben azonban csökken az elhalálozások száma: az utóbbi hét napon 280 áldozatot követelt a járvány az előző heti 412-höz képest.

Adriana Pistol egészségügyi államtitkár keddi sajtóértekezletén az elvégzett covid-tesztek "találati arányának" növekedésére is felhívta a figyelmet. Az úgynevezett reprodukciós ráta is - amely azt mutatja, hogy a fertőzött hány embernek adja tovább a vírust - növekedőben van, múlt héten már egyhez közelített. Ilyen körülmények között a szakember a járvány stagnálását, vagy enyhe erősödését valószínűsítette.

Ez az omikron 8 tipikus és 1 meghökkentő tünete többször oltottaknál - olvasson tovább!

Az államtitkár az önkéntes védekezés fontosságát hangoztatta, és arról próbálta meggyőzni az embereket, hogy legalább a tömegközlekedési járműveken és egyéb zsúfolt helyeken viseljék a védőmaszkot. Romániában március 9-én szűnt meg a koronavírus-járvány miatt két éve hatályban tartott egészségügyi veszélyhelyzet, így két hete hatályát vesztette minden korábbi kötelező járványügyi korlátozás, a hatóságok ezért önkéntes óvintézkedéseket ajánlanak.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához