Ezeket látta már?

Koronavírus tüneteket tapasztal magán oltás után? Ez az oka!

oltás után fertőzés, covid oltás mellékhatása, koronavírus

Mi a magyarázata annak, ha az első COVID-19 elleni oltás után tipikus covidos tüneteink lesznek? A vakcinától lettünk betegek?

Sokan tapasztalnak az első COVID-19 elleni oltás után tipikus koronavírusos tüneteket. Szakértők szerint ez azt jelentheti, hogy a beoltott egyén korábban már átesett a COVID-19 fertőzésen, vagy jelenleg jelentős mennyiségű ellenanyag van a vérében - akkor is, ha nem tud róla.

Láz, fejfájás, fáradtság, testszerte jelentkező fájdalmak, bágyadtság – ezek a tünetek jelentkezhetnek a vakcina beadása után. Hogyan lehet ez? Sokan azt hiszik, hogy az oltás miatt lettek covidosok. Szakértők azonban úgy vélik, hogy mindazok, akiknél korábban megtörtént az új koronavírussal való fertőződés, akkor is, ha nem tudnak róla, jóval erősebb reakciókat tapasztalnak az oltás beadása után.

Koronavírus - erre számítson, ha elment a szaglása, ízlelése - olvasson tovább!

Egy, nemrég megjelent tanulmány szerint mindazoknál, akik korábban átestek a COVID-19 fertőzésen, az első oltás után 140-szer több volt az antitestek száma, mint azoknál, akik korábban nem estek át a Covidon. A cikkben a Mayo Klinika hálózatához tartozó oltási csoport vezetőjét idézték: dr. Erin Morcomb szerint mindazoknál, akik korábban átestek a COVID-19 fertőzésen, majd felgyógyultak, magasabb annak kockázata, hogy ugyanezeket a mellékhatásokat tapasztalják már az első adag vakcina után.

Ennek az lehet az oka, hogy akiknél lezajlott a fertőzés, azok szervezetében elraktározódva jelen van az immunválaszhoz szükséges ellenanyag. Aztán az első dózis vakcina bejutása során a szervezetük felismeri, hogy már van benne ilyen antitest, és megindul a vakcina első dózisára adandó igazán erőteljes immunválasz. Ezért van az, hogy mindazoknál, akiknél monoklonális antitest-kezelést alkalmaztak, 90 napot várni kell az oltással, mert ha előbb kapnák meg a vakcina blokkolná az immunrendszert abban, hogy megadhassa a megfelelően jó választ.

Akik a vakcina beadása előtt nem estek át a COVID-19 fertőzésen, azoknál a második dózis válthat ki erős reakciót. Náluk ilyenkor indítja be a vakcina az immunrendszert. A szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az erős reakciók elmaradása nem jelenti azt, hogy náluk nem indult be az immunválaszt, azaz hatástalan lenne az oltás. Minden reakció egyéni – tette hozzá dr. Morcomb.

Mikor kaphat oltást, aki átesett koronavírus fertőzésen?

Dr. Morcomb ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy csak akkor kell megvárni a 90 napos türelmi időt, ha a covidból felépült beteg monoklonális-antitest kezelést kapott. családorvos szintén jó hírekkel tud szolgálni. Egyéb esetben a 14 napos karanténidőszak letelte után lehet oltani.

Olvassa el ezt is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához