Ezeket látta már?

Koronavírus - erre számítson, ha elment a szaglása, ízlelése

koronavírus, covid, szaglás, ízlelés, elvesztés, fertőzés, covid-19

Mi az oka annak, hogy ha covid fertőzöttek leszünk, jó eséllyel elveszítjük a szaglásunkat, ízlelésünket? És min múlik, hogy mikor nyerjük vissza őket?

A Covid-19 fertőzés egyik legismertebb tünete a szaglás, illetve ízérzékelés elvesztése. Ezt sok szakember a betegség kulcsfontosságú jellemzőjének tartja, melynek megléte segíthet elkülöníteni a koronavírus-fertőzést más, hasonló légúti betegségektől.

Koronavírus: néhány óra alatt elveszíthetjük a szaglásunkat, ízlelésünket

Bár az igaz, hogy a nátha, a megfázás, az influenza (vagy akár a légúti allergia) is járhat együtt a szag- és ízérzékelés csökkenésével, például a bedugult, folyó orr miatt, a Covid-19-en átesett betegek szinte teljesen elveszíthetik az egyiket vagy a másikat, annak ellenére, hogy az orruk általában nincs bedugulva.

Még a legerősebb szagokat - ecet vagy parfüm illatát - sem képesek érzékelni, ráadásul ez a változás hirtelen, akár néhány óra alatt bekövetkezhet. A felmérések szerint a szaglás és ízlelés csökkenése a koronavírus fertőzöttek 65-70 százalékánál van jelen, és gyakran egyéb tünetek - a láz vagy a köhögés - előtt jelentkezik.

Tudta, hogy ma már otthon, önmagának is megcsinálhatja a koronavírus-tesztet?Itt megnézheti, hogy működik az önmintavételes, kombinált PCR-teszt .

Ez az arány jóval magasabb, mint más, hasonló betegségek esetén, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy a szaglás és az ízlelés meglehetősen szubjektívek, nehezen mérhetőek. A szaglás és az ízlelés, illetve ezek csökkenésének „méréséhez” ráadásul laboratóriumi körülmények, és, ideális esetben, többször is megismételt vizsgálatok szükségesek. Ez a koronavírus világjárvány idején sajnos nehezen kivitelezhető. Arról se feledkezzünk meg, hogy a szaglás és az ízérzékelés rendkívül szorosan összefüggnek, és az egyik elvesztése a másik működését is nagy mértékben befolyásolja.

Mi lehet az oka, hogy elveszítjük a szaglásunkat?

A szaglás, illetve az ízelés elvesztésének különböző típusai vannak. A szag- és ízérzékelés lehet teljes (anosmia, ageusia) vagy részleges (hyposmia, hypogeusia). Ez utóbbi jelentheti a csökkent szag- és ízérzékelést, illetve bizonyos szagok vagy ízek érzékelésének elvesztését, csökkenését. Előfordulhat az is, hogy a szagokat, ízeket „tévesen” érzékel az érintett vagy nem tudja őket beazonosítani (dysosmia, dysgeusia). A koronavírus-fertőzésen átesett betegeknél mindegyik rendellenesség előfordulhat, és akár hosszú ideig megmaradó szövődmény is lehet a gyógyulás után.

A szaglás és ízérzékelés elvesztésének vagy csökkenésének számtalan oka lehet, az orrdugulástól a krónikus betegségeken át az idegrendszert vagy az agyat érintő sérülésekig. Gyógyszerek mellékhatása, vitaminhiány következménye is lehet a szaglás csökkenése. Nagyon gyakori a szaglás, ízlelés romlása a dohányosoknál. A szaglás és az ízérzékelés romlása bizonyos mértékig azonban normálisnak is tekinthető: minél idősebb valaki, annál jellemzőbb lehet rá, hogy csökken a szaglása és az ízlelése.

Azt még nem tudjuk pontosan, milyen folyamatok miatt okoz szaglás- és ízlelésvesztést a koronavírus, jelenleg is kutatják ennek a mechanizmusát. Az egyik elképzelés az, hogy a vírusrészecskék egy bizonyos enzim, az ACE-2, illetve az ehhez kapcsolódó receptorok működését befolyásolják.

Egy kutatás szerint az ACE-2 koncentrációja különösen magas azokon a területeken, az orr hátsó részében, ahol a szagokat is érzékeljük. A koronavírus ennek a fehérjének a segítségével kerülhet be a szervezetbe, és a kórokozó rendkívül gyorsan helyi gyulladást okozhat ezen a területen, ami miatt károsodnak, sérülnek a szaglásért felelős idegek is. Ez állhat annak a hátterében, hogy a szaglás elvesztését gyakran már más tünetek előtt megtapasztalja a fertőzött.

Mikor nyerem vissza végre a szaglásomat?

Más szövődményekhez képest a szaglás és az ízlelés elvesztése vagy csökkenése enyhe, banális probléma lehet, valójában azonban ez is rendkívüli módon rányomhatja a bélyegét a mindennapokra, és jelentős mértékben ronthatja a Covid-19 betegségből gyógyulók életminőségét. A szag- és ízérzékelésnek közvetlen veszélyei is lehetnek, de közvetve étvágytalanságot, alultápláltságot, tápanyaghiányt, fogyást is okozhat.

Sajnos, nem lehet előre megjósolni sem azt, hogy valakinél mekkora mértékű lesz az ízlelés vagy a szaglás csökkenése (ha egyáltalán megtapasztalja ezt a tünetet), sem pedig azt, hogy mikor nyeri vissza a szaglását, ízérzékelését a koronavírus-fertőzés után. A beszámolók szerint van, akinél néhány napig tartó kellemetlenségként marad meg a tünet, mások viszont hónapokig küzdhetnek a szövődménnyel. A covid betegek mintegy háromnegyedénél 2-6 hét alatt tér vissza a szaglás, illetve az ízérzékelés, a többiek esetében azonban legalább fél évig is elhúzódhat a gyógyulás. Azt sem tudjuk megmondani, okoz-e maradandó, visszafordíthatatlan károsodást a szaglásban és ízérzékelésben a koronavírus.

Az is megtörténhet, hogy bár a szaglását, ízérzékelését visszanyeri a beteg, a szagok beazonosítására már képtelen lesz, vagy a szagokat, ízeket teljesen máshogy érzi, mint korábban. A kellemesnek tartott illatok, mint a fahéj, a citrom vagy a csokoládé aromája a koronavírus után undorítóvá, visszataszítóvá válnak, mintha rohadt ételt szagolgatna az illető.

Ez utóbbi panaszra megoldás lehet egy új módszer, az ún. szagtréning, mely a neuroplaszticitás jelenségén alapul. Az agyunk ugyanis képes lehet újraszervezni saját magát, hogy egy sérülés vagy betegség során bekövetkező változásokat kompenzálja, kijavítsa.

Ez is érdekelheti:

A szaglástréning során a betegeknek rendszeresen erős, karakteres illatokat (pl. eukaliptuszt, rózsát, levendulát stb.) kell szagolgatniuk, így az agyuk egy idő után hatékonyabban felismeri, azonosítja ezeket a szagokat. Bár az eredmények a kutatások szerint kecsegtetőek, több hónapra is szükség van ahhoz, hogy a szaglás javulása ténylegesen mérhető legyen.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához