Koronavírus vakcina: kötelezhet-e a munkaadó az oltás beadására?

Koronavírus vakcina: kötelezhet-e a munkaadó az oltás beadására?

Kötelezővé teheti-e a munkáltató, hogy a dolgozói beoltassák magukat? Szelektálhat-e egy légitársaság aszerint, hogy kinek van covid oltása, és kinek nincs? Íme, a válaszok!

A kérdéseket a HVG tette fel Zeller Juditnak, a Társaság a Szabadságjogokért Magánszféraprojekt-szakértőjének.

Mit tehet a munkáltató, és mit a munkavállaló?

Arra, hogy a munkáltató kötelezővé tehet teheti-e a koronavírus oltást az alkalmazottai számára, azt válaszolta a szakértő, hogy legelőször a kormánynak kell világossá tennie, hogy a munkáltatók egyes munkakörök betöltéséhez szabhatnak-e olyan feltételt, mint a covid elleni oltás megléte. Azt is tisztázni kell, kinek a költsége az oltás és a koronavírus teszt:

"Erre azt kellett mondanunk, hogy miután a munkáltató kötelessége a biztonságos munkakörülmények megteremtése, a biztonsági előírásokat garantálnia kell, mondhatja, hogy ő ez csak akkor tudja megtenni, ha a dolgozó tesztelteti magát."

A szakértő azt tartja valószínűnek, hogy a jövőben a munkáltató részéről lesz ez egy kötelezően felajánlandó védőoltás, azaz lehetővé kell majd tenni, hogy a veszélyeztetett dolgozó a munkáltató költségére beoltassa magát. Elképzelése szerint kötelezővé valószínűleg csak nagyon szűk körben teszik - ha teszik.

Arra, hogy a kormány kötelezővé teheti-e a koronavírus vakcinát következőket válaszolta:

"Az életkor szerint kötelező védőoltásokkal szemben is sok fenntartása van az embereknek, mégis az Alkotmánybíróságnak és a Strasbourgi Bíróságnak következetesen az az álláspontja, hogy a kötelező védőoltás legitim egy társadalomban, mert a társadalmi együttélés ténye, a társadalom legitim érdeke korlátozhatja az önrendelkezésünket is."

Vagyis, akár kötelezővé is tehetik a koronavírus oltást. Ha azonban nem lesz a covid elleni oltásról rendelet, jogszabály, akkor a munkáltató nem várhatja el, hogy beoltassa magát a dolgozója. Persze, ez a gyakorlatban annyit is jelenthet, hogy valaki egyszerűen nem fog tudni tovább abban a munkakörben dolgozni, amiben addig.

Ez is érdekelheti:

A légitársaságok, fesztiválszervezők, mozik tehetnek-e különbséget oltott és nem oltott utasok között?

A szakértő válasza alapján, addig, amíg nem biztosított mindenki számára az ingyenes oltás, addig nem tehetnek különbséget. De hozzátette azt is, hogy az, ha valakinek ellenérzése van a koronavírus vakcinával szemben, az már más eset:

"Ha valaki a társadalmi együttélés előnyeit akarja élvezni, engednie kell az önrendelkezési jogából.

El tudom képzelni, hogy egy fesztiválon elvárják, hogy be legyenek oltva a résztvevők, de például az iskola már kevésbé várhatja el ugyanezt a diákoktól, hiszen oda kötelező járni."

A szakember elképzelhetőnek tartja azt is, hogy előírhatják a vakcinaútlevelet, amivel majd külföldre lehet utazni.

Forrás: EgészségKalauz