Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: zavarossá vált a járványkezelés az iskolákban

iskolanyitás, igazolás, covid, fertőzés, járvány, szülői igazolás

Sok iskolában eltérő szabályok mentén kezelik, ha koronavírus megbetegedés történik.

A problémát az okozza, hogy egyrészt az iskoláknak nincs egységes reakciójuk a koronavírusos megbetegedésekre, nem egységes az, ahogy kezelik a helyzetet, különösen igaz ez azokra az esetekre, ha a tanárok betegednek meg.

A Telex írt arról, hogy a szülők tapasztalatai alapján szinte minden osztályban van minimum egy koronavírusos megbetegedés, és sajnos, nincs egységes kezelési rend ezekre a helyzetekre. Van, ahol csak a kontaktoknak kell otthon maradniuk, máshol mindenkit hazaküldenek.

Tegyük hozzá, hogy a jelenleg érvényes szabályozások szerint máshogy kell kezelni az 1-6 évfolyam, és máshogy a 7-12 évfolyam eseteit, hiszen az utóbbi korcsoportban a többség már oltott. Egészen speciális helyzet alakult ki a 6. évfolyamokon, ahol, akik már betöltötték a 12. életévüket, sokakat beoltottak, míg mások még nem érték el az alsó korhatárt, így az oltást sem kaphatták meg.

Jól példázza a zavartságot egy eset, ami Budapesten az egyik 6. osztályban esett meg. Októberben az egyik tanuló covidos lett, és azokat a társait, akik a közelében ültek, mint közvetlen kontaktokat hazaküldték 10 napos karanténba. Kivéve azokat, akik már megkapták az oltást.

Olvasson tovább! Koronavírus: ha egy légtérben tartózkodik egy fertőzöttel, így előzheti meg leginkább, hogy elkapja a Covidot

Az is tovább árnyalja a helyzetet, ha egy tanár lesz koronavírusos. Szintén budapesti eset, hogy az egyik tanító covidos lett, a helyettesítést meg is oldották, de menet közben kiderült, hogy néhány tanuló is elkapta a fertőzést. Ezt követően az igazgató írt a szülőknek, hogy döntsenek ők arról, hogy beviszik-e a gyereküket iskolába, vagy sem – amennyiben nem engedték, hogy menjen a gyerekük, az igazgató leigazolta a hiányzásukat.

A következő nap már kevesebb mint 10 tanuló jelent meg az iskolában, végül a helyettesítő tanár is covidos lett, a vége pedig az lett, hogy mindenki otthon maradt az osztályból, és átálltak digitális oktatásra.

Forrás: EgészségKalauz