Ezeket látta már?

Koronavírus: ha egy légtérben tartózkodik egy fertőzöttel, így előzheti meg leginkább, hogy elkapja a Covidot

tüsszentés orrváladék színe

Egy új kutatás elmondja, milyen környezetben terjed leggyorsabban, és milyen terjed leglassabban a koronavírus.

Dobson Szabolcs, gyógyzerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogyan és milyen körülmények között terjed a koronavírus a leginkább. A kutatásból kiderül, hogy a magas, és az alacsony páratartalom is kedvez a Covid-19 terjedésének.

50 százalékos páratartalom mellett viszont 5 másodpercen belül a felére csökkent a levegőben lévő koronavírus fertőzőképessége, 20 perc után pedig már csak 10 százalék volt. 90 százalékos páratartalom mellett pedig mindössze 10 perc után csökkent 10 százalékra.

Mindez azt jelenti, hogy szellőztetéssel, párátlanító készülékkel, valamint, ha túl száraz levegő hidegpárásítóval csökkenthetjük a levegőben terjedő koronavírus terjedésének az esélyét, azaz csökkenthetjük a fertőződés esélyét. Zárójelben jegyezzük meg, hogy természetesen mindezek mellett a maszkviselés, a fertőtlenítés, a kézmosás, és persze, az oltás is kiemelten fontos, ami a Covid elleni védekezést illeti.

"Új modellvizsgálat: a cseppfertőzéssel terjedő SARS-CoV2 vírus két fő ellensége a váladékcseppecskék sótartalmának kikristályosádása alacsonyabb (50% alatti) levegő páratartalom mellett, illetve a cseppek bikarbonát tartalmából távozó széndioxid miatti lúgosodás (pH emelkedés) magasabb (90%) páratartalom mellett.

Az ezzel kapcsolatos kutatásról a lektorálás előtt álló tanulmányokat ismertető Medrxiv portálon jelent meg egy amerikai szakcikk. A kutatók az 5-10 mikrométer átmérőjű, mesterségesen generált cseppeket vizsgálták a keletkezésük utáni 5 másodperc – legfeljebb 20 perc időközben. A 20 perces időszak végén a cseppekben lévő vírusadag fertőzőképessége kb. a kiindulási érték 10%-ára csökkent. Ezen belül a csökkenés zöme az aeroszolizálódás utáni első 5 percre esett.

A 90% körüli páratartalom esetén a cseppecskékben lévő vírustartalom az első 2 percben stabil maradt, de 10 perc múlva a fertőzőképesség már kb. 10%-ra csökkent.

Háromféle vírus variánson végeztek méréseket és ezek hasonló jellemzőket mutattak mind alacsony, mind magas páratartalom mellett."

Olvasson tovább! Magyarok is „tesztelték” a Pfizer vegyületét, Covid-19 elleni gyógyszer lett belőle

Hivatkozás: Henry P. Oswin , Allen E. Haddrell, Mara Otero-Fernandez et al.: The Dynamics of SARS-CoV-2 Infectivity with Changes in Aerosol Microenvironment. https://www.medrxiv.org/.../2022.01.08.22268944v1.full.pdf

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához