Ezeket látta már?

Viseljen maszkot! Nem csak a vírusoktól, a szívinfarktustól is védi magát vele

maszk, infarktus, influenza, Covid-19, nátha, koronavírus

Bármennyire is lett elegünk a pandémia alatt a maszkviselésből, kétségkívül lennének előnyei, ha ezen a télen is használnánk.

Egy „kis” influenza vagy Covid-19 Önnek nem árt? Köhög, tüsszög, aztán jól lesz? Gondolt rá, hogy a légúti fertőzések alatt és az azt követő pár hétben tízszer nagyobb az esélye annak, hogy agyi infarktust kapjon? Tudta, hogy a légúti vírusok többszörösére növelik a kockázatát annak, hogy életveszélyes szívproblémák alakuljanak ki? Nem ártana az óvatosság!

Több százezer magyar köhög: maszkot hányan viselnek?

2023 december: itt a tél, a légúti fertőzések szezonja. A statisztikák alapján a légúti megbetegedések száma igen magas. Nátha, influenza, Covid-19 és respiratorikus szinciciális vírus okozta fertőzés (RSV) egyaránt jelen van.

Sokan – szemmel láthatóan – ezzel nem törődnek, és maszk nélkül vásárolgatnak, tömegközlekednek, vagyis fertőznek és fertőződnek. Talán, ha tudnák azt, hogy a légúti fertőzések tízszeresére emelik számos szív- és érrendszeri esemény bekövetkezésének az esélyét, jobban vigyáznának.

A légúti fertőzések nem csak a légutakat támadják

Kevesen tudják, hogy a vírusos légúti fertőzések (influenza, Covid-19, RSV, nátha stb.) nem csak a légutak egészségére ártalmasak, és a tüdőgyulladáson kívül számos súlyos szövődményük kialakulhat, köztük életveszélyes kórképek is.

„A légúti fertőzése elmúlt, de a szíve nem bírta” - lehet hallani. Az influenza és a Covid-19 is számos halálesetet követel – ebben a szezonban, 2023 telén is. Változatlanul igaz az, amit már évtizedekkel korábban is megfigyeltek: a légúti fertőzéseket követően többszörösére nő az infarktusos, embóliás, szívelégtelenséggel járó események száma.

Néhány elrettentő adat, amely a védőoltások felvétele és a maszk viselése mellett szól.

Tudta, hogy…

  • a vírusos légúti fertőzéseket követő első hétben a szívinfarktus rizikója 6-szor nagyobb, mint egyébként, és a fokozott rizikó a megbetegedés után egy hónapon át fennáll?
  • számít az életkor is? Különösen veszélyeztetettek a 65 év felettiek. Esetükben az influenza fertőzés következtében a szívinfarktus gyakorisága még markánsabban megemelkedik, mint a fiatalabbaknál: a szívinfarktus kockázata az influenzás megbetegedés következtében 7,31-szeresére nő.
  • az influenza B fertőzés kockázatosabbnak bizonyul, mint az influenza A vírus okozta infekció? Míg előbbi 10-szeresére, addig utóbbi „csak” körülbelül 5-szörösére emeli a szívinfarktus kockázatát.
  • Légúti fertőzéseket követően 2-szer nagyobb a vénás tromboembóliás események kockázata, vagyis dupla eséllyel alakulhat ki trombózis vagy léphet fel tüdőembólia az érintetteknél?
  • A Covid-19 diagnózisát követő két héten belül 10-szer nagyobb a stroke kockázata, mint egyébként?
  • A Covid-19-ből felépült betegek közel 80 százalékánál szívrendellenességek mutathatók ki?

Útravaló

Nem kell ágyban fekvő vagy kórházban kezelt Covid-osnak lenni ahhoz, hogy valaki élete veszélybe kerüljön. Valamennyi légúti fertőzés jelentősen megemeli a szívinfarktus, a stroke, a trombózis és egyéb életveszélyes szív- és érrendszeri események kialakulásának a kockázatát.

Legyen elővigyázatos, vegye fel a védőoltásokat, tartsa a távolságot és tegye meg a lehetséges óvintézkedéseket! Gyakran mosson és fertőtlenítsen kezet, illetve viseljen maszkot!

Dr. Budai Mariann

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Covidos voltam, azóta gyomorproblémáim vannak, mit tehetek? Az orvos válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koronavírus

Forrás:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9856218/

(2) https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1702090

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához