Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Még sem lesz vége a pandémiának? Újabb aggasztó hírek érkeztek az omikron egyik változatáról

omikron, koronavírus, covid

Az omikron új változatának terjedése és fertőzőképessége miatt egyelőre nem úgy tűnik, hogy heteken belül vége lesz a járványnak.

Egyre több új kutatás igazolja, hogy az omikron alvariánsa még az eredeti törzsnél is sokkal fertőzőbb. Aggodalomra ad okot, hogy a kutatások szerint az enyhe tünettel átesettek nem szereznek erős védelmet a további fertőzésekkel szemben - írja a Bloomberg, amelynek a cikkét a Portfolió szúrta ki.

Szükség van a megerősítő oltásokra

Az új kutatási eredmények egyre inkább megkérdőjelezik, hogy az omikronnal véget ér a pandémia. Eközben világszerte a kormányok el kezdték szezonális betegségként kezelni a járványt, mert

  • az emberek egyre nehezebben viselik a korlátozásokat
  • egyre több a koronavírus elleni vakcina
  • a halálozási számok viszonylag alacsonyak.

Eközben az omikron egyre több országban felelős a fertőzésekért. Az Kaliforniai Egyetem egy még független szakértők által nem ellenőrzött kutatása szerint az omikron adta védettség (vagyis az antitestek száma) összefüggésben áll a betegség súlyosságának lefolyásával. A tanulmány szerint azok, akiknek enyhe tüneteik voltak, a jövőben újra elkaphatják a betegséget, ugyanis a természetes védettség adta antitestek száma ugyanis mindössze nagyjából harmada volt annak, mint amennyit a megerősítő oltásokkal lehet szerezni.

"A kutatásunkból arra következtethetünk, hogy az omikron adta védettség nem lesz elegendő az újabb, vélhetően megjelenő variánsokkal szemben. Emellett azt is bizonyítja, hogy a megerősítő oltásokra szükség van, mert a természetes védettség nem lesz elegendő" - fejtették ki a kutatók.

Omikron: az új alvariáns nagyon gyorsan terjed

Egy másik tanulmány szintén aggasztó eredményre jutott: eszerint az omikron alvariánsa még gyorsabban terjed, mint az eredeti omikron változat. A 8 541 dániai háztartás adatai szerint a BA2 alvariánssal fertőzöttek 39% eséllyel adták tovább a vírust a velük egy háztartásban élőknek, ezzel szemben az eredeti omikron-törzsnél ez az arány csak 29% volt. Mindkét esetben az oltatlanoknál volt nagyobb a fertőzés kockázata.

Koronavírus: a tudósok kiadták a riasztást az omikron új, még fertőzőbb mutációja miatt - olvasson tovább!

Hasonló megállapításokat közölt egy brit kutatás is, amely szintén a BA2 alvariáns gyorsabb terjedőképességét igazolta az eredeti omikronhoz képest. Jelenleg a BA1 a domináns omikron-variáns a világon, de a BA2 egyre gyorsabban terjed, főleg Indiában, Dél-Afrikában, Dániában, az Egyesült Királyságban.

Forrás: Portfólió
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához