Ezeket látta már?

Még veszélyesebbek a Covid-19 következményei, mint hitték!

Covid-19, autoantitest, koronavírus, fertőzés

Már enyhe lefolyású Covid-19 után is keletkezhetnek az emberben a saját szervezetet támadó autoantitestek. Ezek a legkülönfélébb szerveket és szöveteket érintő gyulladásokkal és károsodásokkal hozhatók kapcsolatba.

Az autoantitest más, mint a kórokozóktól védő antitest

Ismert, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés következtében az emberi szervezet védekező „üzemmódba” kapcsol, és többek között a koronavírustól védő antitesteket kezd el termelni, amik egy következő, koronavírussal való találkozás során védő szerepet töltenek be. Vagyis, ha valaki átesett a Covid-19-en, akkor találhatók a szervezetében olyan antitestek, amik őt a koronavírusoktól védik.

A problémát az jelenti, ha az átvészelt Covid-19 következtében olyan antitestek keletkeznek a szervezetben, amik a saját humán szerveket és szöveteket képesek megtámadni, és gyulladást idéznek elő a legkülönfélébb szövetekben. Magyarul: a koronavírus fertőzés következtében a szervezet olyan antitesteket, ún. autoantitesteket kezdhet el termelni, amelyekkel tulajdonképpen maga ellen fordul. Ezt a potenciálisan súlyos következményekkel járó helyzetet már körülbelül egy évvel ezelőtt felfedezték és leírták azoknál, akik súlyos lefolyású Covid-19-en estek át. Nemrégiben kiderült, hogy azokat is érintheti az állapot, akik enyhe Covid-19-en estek át.

Mindenkinél nyomott hagyott a Covid-19

USA-beli kutatók, a Cedars-Sinai munkatársai olyan 177 ember vérmintáit tanulmányozták, akik nem részesültek védőoltásban, és átestek a Covid-19-en. Megállapították, hogy a pandémia előtti helyzethez képest valamennyiük vérében emelkedett az autoantitestek száma. Mindez segít megmagyarázni azt, hogy Covid-19 mitől „egyedülálló betegség”,- ahogy a kutatók nevezik. Ritka ugyanis az, hogy egy átvészelt fertőzést követően olyan autoantitestek keletkezzenek a szervezetben, amik elméletileg a szervezet bármely részét megtámadhatják.

Az autoantitestek megmagyarázhatják a post-covid-ot is

Az előbb említett autoantitestek, amik az átvészelt Covid-19-et követően alakulnak ki, akár a fertőzést követően 6 hónappal, megmagyarázhatják a post-covid állapotot és az azzal járó különféle panaszokat. A szervezetben jelenlévő autoantitestek ugyanis krónikus gyulladásokra, szervi és szöveti sérülésekre utalnak, így például az ízületekben, bőrben vagy az idegrendszerben bekövetkező károsodásokra.

Post-Covid szindróma: 3 tünet, amivel muszáj tüdőgyógyászhoz fordulni!

Olyanok ezek az autoantitestek, mint amik az autoimmun betegségeknél találhatók a szervezetben. Meglepő módon azonban a Covid-19 utáni autoantitestek száma magasabb a férfiaknál, mint a nőknél, miközben az autoimmun betegségek inkább a nőkre jellemzők.

Mint látható, számos nem várt, megdöbbentő és potenciálisan igen súlyos kimenettel járhat egy enyhe lefolyású Covid-19 is.

A tudósok a közeljövőben azt szeretnék tanulmányozni, hogy miként alakul az autoantitestek jelenléte és száma abban az esetben, ha oltott személyek esnek át a Covid-19-en.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://www.webmd.com/lung/news/20220104/mild-covid-cases-may-produce-self-attacking-antibodies?ecd=soc_fb_220118_cons_news_mildinfectionantiboodies&linkId=100000103646644

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához