Meglévő gyógyszerekkel kezelhető a koronavírus?

koronavírus, gyógyszer

A koronavírus elleni hatékony védőoltásra még jó néhány hónapot biztosan várnunk kell, de a szakemberek fáradhatatlanul dolgoznak egy olyan gyógymódon, amellyel csökkenteni lehet a halálozási arányt.

Miért olyan nehéz gyógyítani?

Aki volt már influenzás, náthás, biztosan jól emlékszik az orvosa tanácsaira: ágynyugalom, pihenés, sok folyadék, esetleg vitamindús ételek, láz és fájdalom esetén ezeket csillapító gyógyszer. A koronavírussal való fertőzöttség esetén sem tudunk ennél többet tenni. A legsúlyosabb esetekben, ha kórházi kezelésre van szükség, a légzést igyekeznek géppel támogatni, a folyadékpótlást pedig infúzión keresztül megoldani. Ez azonban csak támogató kezelés, és bár valóban életmentő lehet, magát a vírust nem pusztítja el. Ez a feladat, vagyis a vírusok legyőzése, az immunrendszerünk feladata. A vírusok ellen ugyanis nincsenek olyan hatékony, széles körben elérhető gyógyszerek, mint a baktériumoknál az antibiotikumok. Természetesen, léteznek antivirális szerek, ezek alkalmazása azonban közel sem olyan elterjedt.

Nagyon leegyszerűsítve vírusok elleni küzdelemben a legnagyobb nehézséget az jelentheti, hogy a vírus tulajdonképpen nem is „élő”, az emberi sejtek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy elszaporodhasson, így a vírusok elleni gyógyszerek a mi sejtjeinket is károsíthatják. Így az antivirális szereknek rendkívül célzottnak kell lenniük. Ez sem jelenti azonban azt, hogy a gyógyszerek elpusztítják a vírusokat, általában csak a szaporodásukat lassítják. Azt is figyelembe kell venni, hogy a vírusok sokkal változatosabbak, mint a baktériumok. Egy-egy antibiotikumot sokféle kórokozó ellen lehet alkalmazni, az antivirális szereknél ez a spektrum közel sem olyan széles.

Az sem mindegy, hogy mikor kapja meg a beteg a gyógyszert. Ha a betegség korai szakaszában, még a súlyos tünetek előtt, akkor az antivirális szer valóban gyorsíthatja a gyógyulást, később azonban már közel sem annyira hatásos.

Gyógyszerkombináció lehet a megoldás

Világszerte folyamatosan dolgoznak a kutatók azon, hogy megfelelő, hatékony gyógymódot találjanak a COVID-19-re. Ennek a célja, hogy a betegség hosszát lerövidítsék, a tünetek súlyosságát pedig mérsékeljék. Ezzel pedig az egészségügyi ellátórendszerre, az orvosokra, nővérekre nehezedő nyomás is csökken, hatékonyabban képesek ellátni azokat, akiknek kritikus az állapota.

Kínai szakemberek szerint a malária ellen hosszú ideje alkalmazott gyógyszer, a chloroquine a koronavírus okozta fertőzés ellen is hatásos, csökkenti a tüdőgyulladás tüneteit, javítja a tüdő állapotát, gyorsabb gyógyulást eredményez. Francia klinikai szakemberek is hasonló eredményre jutottak, ők a chloroquine egy biztonságosabb változatának, a hydroxychloroquine-nek és az azithromycinnek a kombinációját alkalmazták (ez utóbbi egy viszonylag új antibiotikum). A hatóanyag-kombináció segítségével 6 napon belül sikerült kiirtani a vírust a betegek szervezetéből.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

A francia kutatók vizsgálatában 10 és 60 év közötti betegek vettek részt, férfiak és nők vegyesen, a betegség súlyossága pedig a tünetmentestől a súlyosig terjedt. Az eredmények annak ellenére rendkívül ígéretesek, hogy a tesztben csak 36-an vettek részt.

Ezek a hatóanyagok ismertek, engedélyezettek és elfogadottak, vagyis ha további vizsgálatok is sikeresnek bizonyulnak, akár szélesebb körben is lehet majd alkalmazni őket. Ezzel pedig sok ezer ember életét menthetik meg.

Forrás: EgészségKalauz