Mennyi ideig marad meg a koronavírus a ruhánkon? Miért nem kapunk helyadatokat a fertőzöttekről? Szakértők válaszolnak

orbán viktor, koronavírus

Hazaérve mit tegyünk a ruháinkkal, mire figyeljünk, ha többen élünk egy légtérben, és miért lehet gond az allergiaszezon a koronavírus idején? Egyáltalán: mit jelent a mindennapi életünkre vetítve az, hogy a csoportos fertőzés időszakába léptünk?

Az Index.hu élő adásban szakértőkkel keresett, és talált választ a legégetőbb kérdésekre.

Mit jelent a csoportos megbetegedések időszaka?

A műsorvezetők ismertették, hogy Magyarország jelenleg hol áll például Olaszországhoz képest a koronavírus-járvány terén: a pillanatnyi információk alapján nálunk 1 millió lakosra 5 fertőzött jut - az olaszoknál ez a szám 460, azaz fertőzés arányait tekintve egyelőre messze állunk az olaszországi viszonyoktól.

Papp Magor, háziorvos a következőket mondta el:

- mit jelent pontosan a csoportos fertőzés: 1-1 behurcolt esetnél még van értelme a kontaktkutatásnak, de a csoportos fertőzés esetében ez már nem kivitelezhető. A kormányoknak akkor kell meghozni az intézkedéseket, amikor még kicsi az esetszám, de emellett ugyanolyan fontos az, hogy mindenkinek be is kell tartania a rendelkezéseket.

- hangsúlyozta, hogy minden egyes döntésünket azt vizsgálva kell meghoznunk, hogy annak során, amit épp tenni készülünk, minél kevesebb kontaktot teremtsünk.

- minden olyan lakhely elhagyással járó programot hagyjunk ki, ami nem létszükséglet;

- a vírus természetéből kifolyólag a vírus sok embernél tünetszegény, így felmerülhet, hogy nem is diagnosztizálják őket - ezért is fontos, hogy mindenki viselkedjen fegyelmezettebben, figyelje a szervezete reakcióit;

- javasolja az önkormányzatoknak, hogy a zsúfolt időszakokban több járatot indítsanak; és mindenki, aki teheti, kerülje a tömegközlekedést;

"Gondoljuk végig, hogy kivel alkotunk mikrobiológiai közösséget, mert ez határozza meg valamennyiünk életét. "

- ha nem követjük a rendeleteket, ha nem vesszük komolyan a koronavírus-járványt, akkor exponenciálisan terjedhet, de kihangsúlyozta, ennek jelentős része rajtunk múlik. Kerüljük az idősekkel való egy légtérben való tartózkodást, kontaktust.

Jön az allergiaszezon

Mivel indul a pollen szezon, ezért sok olyan tünet jelenthet meg, ami a koronavírus tüneteire emlékeztetheti az allergiával küzdőket. Elsődleges szabályként az orvos kiemelte: kizárólag forduljanak az emberek az egészségügyi ellátórendszerhez, ha súlyos és halaszthatatlan betegségük, panaszaik vannak, vagyis most feleslegesen ne terheljék az egészségügyet.

Mindent, amit lehet telefonon jelezzenek, vagy halasszák el. Ha akkut légúti fertőzés gyanúja felmerül, otthon kell maradni, és telefonon kell beszélni az orvossal.

Miért nem kapjuk meg az adatokat a fertőzöttekről?

Az Index újságírói elmondták, hogy Dél-Koreában a fertőzöttek GPS adatait tették közzé, hogy aki azon a vonalon járt, fel tudja hívni az orvosát, tájékozott legyen. Asbóth Márton, jogász elmondása szerint 2 érdek ütközik: az egészségügyi adatok különleges személyes adatnak minősülnek, miközben a közérdek miatt fontos lenne tudnunk a saját védelmünk érdekében bizonyos adatokat.

Elmondta, hogy azt el kell kerülni, hogy a beteg beazonosítható legyen, de meglátása szerint szükség lesz bizonyos adatok kiadására, hiszen fontos, hogy az érintettek kapjanak tájékoztatást arról, hogy fertőzöttek vannak a környezetükben.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Mi a helyzet a ruhákkal és a maszkkal?

Az orvos elmondta,hogy a koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, és ugyan a lappangási idő alatti pontos terjedésről nincs egyelőre adat, de amikor belépünk a saját lakásunkba, akkor mindent külön kezeljünk, vagyis: vegyük le a cipőt, mert a cipőtalp is fertőző forrás lehet, és ami rajtunk volt kabát, nadrág, sál, azt is tegyük le a bejáratnál, és azonnal cseréjük le az otthoni ruházatra - persze, mindezt előtte és utána is kézmosás keretezze. Ha egy szennyezett tárgyakról beszélünk, elmondása alapján 2-3 nap után egyre kisebb az esélye az arról történő fertőzésnek.

Utoljára kiemelte: aki fertőzőnek gondolja magát, azon kívül, hogy felhívja telefonon a háziorvosát, ne menjen ki az utcára, helyette kérjen segítséget a bevásárláshoz, receptkiváltáshoz - ugyanis nem a maszk a megoldás, hanem az otthon maradás, vagy szükség esetén a kórházi karantén.

Forrás: Index.hu

Forrás: EgészségKalauz