Molnupiravir: új gyógyszer, ami megállíthatja a koronavírus továbbadását

#Molnupiravir #koronavírus #Covid-19 #koronavírus gyógyszer
2020.12.16.

A molnupiravir a Covid-19 gyógyításárában és a fertőzés tovább adásának megelőzésében lehet igazán nagyágyú. Mit kell tudni róla?

Miközben számos hatóanyaggal világszerte több száz klinikai vizsgálat folyik, az új típusú koronavírus okozta fertőzések megelőzésére és kezelésére nagy hatékonyságú gyógyszer továbbra sem áll rendelkezésre. Annak ellenére, hogy számos régóta ismert és modern hatóanyag kerül(t) a vizsgálatok látóterébe, a remény sok esetben csak tiszavirág életűnek bizonyul, és sok hatóanyag – mint potenciális Covid-19 elleni gyógyszer – kerül ki a rivaldafényből.

Vírusellenes szerek – intravénásan vagy orálisan adva

Néhány gyógyszeres terápia a koronavírus próbáit kiállva is sikeresnek bizonyul, noha számos negatívummal terhelt az alkalmazásuk. Nemzetközi szinten itt említhető a vírusellenes hatású remdesivir, aminek a gyógyszerét már Magyarországon is gyártja a Richter. Az általában súlyos állapotú Covid-19 pozitív betegeknél alkalmazott remdesivir hátrányaként az intravénás adagolás szükségessége hozható fel. Vagyis, a remdesivir szájon át nem adható.

Molnupiravir: egy újabb régi-új gyógyszer koronavírus ellen

A remdesivir „testvérvegyülete” a molnupiravir, ami a szakmai körökben MK-4482 und EIDD-2801 neveken is ismert. Ezt a ribonukleozid-analóg hatóanyagot körülbelül 40 évvel ezelőtt ezelőtt fejlesztette ki a DRIVE (Drug Innovation Ventures at Emory), az USA-beli Emory Egyetem spin-off cége. Időközben a gyógyszerportfólió az MSD-hez került, vagyis az MSD egy hatóanyagáról van szó.

Az új típusú koronavírus pandémia kapcsán a molnupiravir már tavasz óta intenzív vizsgálatok tárgya. Az RNS-t tartalmazó vírusok, köztük az influenzavírusok és az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen is hatásosnak bizonyuló hatóanyag az említett vírusok genetikai anyagának, az RNS-nek a szaporodását gátolja meg.

Molnupiravir: gyógyíthat és továbbfertőzést akadályozhat meg

A 2020-ban született állatkísérletes eredmények nagyon kecsegtetőek. Vadászmenyéteken és egyéb menyétfajokon végzett kísérletek alapján a molnupiravir képes a légutakban a koronavírusok mennyiségét csökkenteni, és megakadályozni a fertőzés továbbadását. Nem véletlenül esett a választás a menyétekre; ismert ugyanis, hogy a menyétek enyhe fertőzéses tünetek ellenére is igen nagy eséllyel tovább tudják adni a koronavírusokat, vagyis egy intenzív fertőzéses láncot tudnak kialakítani. Ez nagyban hasonlít az embereknél a fiatal felnőtteknél kialakuló Covid-19 fertőzésláncokhoz.

A molnupiravir nagy előnyeként említhető az, hogy egy a bélcsatornából felszívódó, szájon át adagolható hatóanyagról van szó. Amennyiben a vele kapcsolatos vizsgálatok eredményesek lesznek, a jövőben kényelmes módon, akár napi 2-szer 1 szájon át bevett tablettával kezelhető lesz a Covid-19.

Addig azonban még több kérdés megválaszolásra vár, amire a pillanatnyilag is folyó, klinikai fázis II. és III. vizsgálatok adhatnak választ. Évtizedekkel korábban felmerült annak a lehetősége, hogy a molnupiravir mutációkat okozhat mellékhatásként. Jelen pillanatban – a vizsgálatok alapján - ez kevésbé fenyegető veszélyt jelent.

Összefoglalva a rendelkezésre álló ismereteket: lehetséges, hogy a molnupiravir a közeljövőben a SARS-CoV-2 fertőzéses láncok elleni „game changer” lesz, egy „nagyágyú”, amivel a Covid-19 pandémia kialakulásához szükséges fertőzéses láncok hatékonyan megtörhetők.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

Nature

Siencemag

Forrás: EgészségKalauz