Ezeket látta már?

Nem véd eléggé a Sinopharm: már két országban is elkezdték beadni a 3. dózist

koronavírus, Sinopharm, vakcina, oltás, covid

Két országban is elkezdtek a kínai vakcina 3. dózisával oltani, mert a két oltás után nem volt elegedő az oltottak ellenanyag-szintje.

Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein harmadik körös oltást ajánl fel azoknak, akiket Sinopharmmal oltottak. A 3. emlékeztető oltást azok kaphatják meg, akiket legalább 6 hónapja oltottak a második körben.

Kik kapják a 3. dózist a kínai vakcinából?

Az 50 évnél idősebbeket, az egészségügyi szempontból kockázatos körbe tartozókat és azokat, akiknél nem alakult ki megfelelő immunválasz előreveszik.

Itthon még vizsgálják a vakcinák hatékonyságát - nem csak a Sinopharmét -, és azt is sokszor elmondták már, hogy az oltások után termelődő antitestek száma nem egyenlő a védettség mértékével.

Gyenge immunrendszer esetén nem ajánlott a Sinopharm

A koronavírus elleni vakcinák többsége jelenleg génbázisú, vagyis „csupán” mRNS-t tartalmaz, vagy valamilyen vektorba zárt géndarabkát juttat a szervezetbe,- és maga a koronavírus semmilyen formában nincs jelen bennük. Talán éppen emiatt, többen furcsán tekintenek a teljes koronavírust – inaktivált formában – tartalmazó vakcinákra. Félni azonban nem kell: mivel az oltás során csak inaktivált/elölt vírusok jutnak a szervezetbe, amik szaporodásra képtelenek, a megfertőződés, megbetegedés lehetősége kizárt.

Ellenben, az immunrendszer „idegenként” ismeri fel az inaktivált koronavírust, és működésbe lendül ellene. Kialakul az immunvédelem. Egy későbbi találkozás alkalmával, amikor „éles helyzetben”, már élő vírusok jutnak a szervezetbe, az immunrendszer jó eséllyel visszaveri a valós vírusok jelentette támadást, és nem alakul ki (súlyos) megbetegedés. Az inaktivált vírust tartalmazó vakcinák jellemzően erős immunválaszt generálnak, és emiatt nem ajánlott az alkalmazásuk kórosan gyengült immunrendszerű egyéneknél.

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához