Ezeket látta már?

HERPES SIMPLEX (HSV-1 ÉS HSV-2) VÍRUS OKOZTA FERTŐZÉSEK A60 ICD-11: 1A94

Nemi herpesz: kialakulása, tünetei, lefolyása és kezelése

nemi herpesz, tünetei, kezelése, gyógymód, vírus, HSV-1, HSV-2, herpeszvírus

A HSV-1 és a HSV-2 herpeszvírusok a leggyakoribb kórokozók közé tartoznak, melyek elsődlegesen a nemi szerveken, illetve a szájon és az ajkakon megjelenő herpeszért felelősek.

Mindkét vírustípus, a HSV-1 és a HSV-2 herpeszvírus is okozhat nemi és ajakherpeszt egyaránt. A herpesz tulajdonképpen gyógyíthatatlan, a vírusokat nem lehet végleg kiirtani a szervezetből. Jellemző, hogy a betegség időről időre kiújul, majd ezt hosszabb, tünetmentes időszakok követik.

A herpes simplex vírusokról röviden

A herpeszvírusok családja száznál is több tagot számlál, közülük legalább nyolc veszélyes az emberre. A herpes simplex vírusok, a HSV-1 és a HSV-2 egymással szoros rokonságban lévő kórokozók. A leggyakoribb, legelterjedtebb herpeszvírusok, melyek a világ felnőtt népességének 80-90 százalékánál kimutathatóak. A HSV-1 és HSV-2 és az emberi szervezet közötti interakció jellegzetes lépésekre bontható.

A genitális herpesz okozója a Herpes simplex II. (Herpes simplex genitalis) vírus. A genitális herpesz okozója a Herpes simplex II. (Herpes simplex genitalis) vírus. Forrás: Shutterstork.com

Az elsődleges fertőződés idején a szervezet korábban még nem találkozott a vírussal, a szervezetben nem mutathatóak ki antitestek. A látencia, vagyis a lappangás időszakában a vírus tünetekkel járó betegséget nem okoz, de megtalálható a szervezetben. A reaktiváció, vagyis kiújulás időszakában a vírus aktiválódik, képes tovább fertőzni, illetve tünetekkel járó betegséget is okozhat.

A nemi herpesz oka és kialakulása

A nemi szervi herpeszt HSV-1 és HSV-2 egyaránt okozhatja, a tapasztalatok alapján azonban a HSV-1 gyakrabban okoz ajakherpeszt, míg a HSV-2 inkább a nemi szervi herpesz kialakulásáért felelős. A vírus szoros kontaktussal, a fertőzött személy testváladékaival terjed. A kórokozó a gazdatesten kívül rövid időn belül elpusztul, így a környezetben található tárgyakon keresztül nem terjed.

Herpesz kezelése: így segítenek a gyógynövények benne – olvasson tovább!

A vírus elsősorban a bőr, illetve a nyálkahártya mikroszkopikus sérülésein keresztül jut be a szervezetbe, majd az idegsejteket fertőzi meg, azokban szaporodik el. A vírus „alvó” állapotban is a gerinc közeli idegsejtekben, a ganglionokban bújik meg, majd reaktiválódás során is az idegsejteken keresztül jut vissza a hámsejtekbe. A HSV képes „kicselezni” az immunrendszert, így a szervezetből nem is lehet kiirtani, egy fertőződés a vírusok élethosszig tartó hordozását jelenti.

Epidemiológia

A HSV-1 és a HSV-2 a leggyakoribb kórokozók közé tartoznak, rendkívül elterjedtek, az emberek legnagyobb része fertőzött hordozó. Évente mintegy 20-25 millió új fertőzést diagnosztizálnak a világon.

A herpes simplex vírusok nemtől és életkortól függetlenül bárkit megfertőzhetnek. A nők gyakrabban fertőződnek meg, mint a férfiak. Amennyiben a pár egyik tagja fertőzött, a másik pedig nem, annak az esélye, hogy a nő megfertőződjön, 25 százalék, míg a férfiak esetében ez csak 5% körül van (megfelelő óvintézkedések hiányában).

A vírus apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül képes fertőzni. A fertőzés kapuja nőknél a vulva, a hüvelybemenet és a méhszáj, férfiaknál a makk, a fityma és a pénisz bőrfelülete. A vírus apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül képes fertőzni. A fertőzés kapuja nőknél a vulva, a hüvelybemenet és a méhszáj, férfiaknál a makk, a fityma és a pénisz bőrfelülete. Forrás: Shutterstork.com

A nemi herpesz rizikófaktorai

A becslések szerint a nemi herpesz a világ népességének 10-15 százalékát érintő betegség, de ennél jóval többen lehetnek tünetmentes hordozók. A HSV-2-vel való fertőződés, illetve a nemi herpesz kialakulásának rizikóját növeli:

 • a 15-30 év közötti életkor (vagyis a nemileg legaktívabb időszak)
 • a szexuális partnerek váltogatása
 • az alacsonyabb iskolázottság és a rosszabb anyagi helyzet Súlyosabb tünetekre és komolyabb szövődményekre számíthatnak a krónikus betegségekben szenvedők, a HIV-fertőzöttek, a leggyengült immunrendszerű vagy immunszupresszált betegek. A várandósoknál pedig az újszülött is megfertőződhet, így esetükben kiemelten fontos a megfelelő, időben megkezdett kezelés.

A nemi herpesz tünetei

A HSV-vel való fertőzöttség nagyon gyakran, az esetek akár 90 százalékában tünetmentes vagy csak nagyon enyhe tünetekkel jár együtt.

Az első fertőződést követő 3-7 nappal jelenhetnek meg először a tünetek, a betegség kiújulása pedig gyakran valamilyen külső vagy belső körülményhez köthető. A betegség első fellángolása általában a legsúlyosabb.

Jellemző bőrelváltozásai a bőrpír- és duzzanat, melyen apró, kezdetben víztiszta bennékű hólyagok jelennek meg. Jellemző bőrelváltozásai a bőrpír- és duzzanat, melyen apró, kezdetben víztiszta bennékű hólyagok jelennek meg. Forrás: Shutterstork.com

A bőrtünetek megjelenése előtt, különösen az első esetben, néhány nappal előfordulhat általános rosszullét és gyengeség, étvágytalanság, láz és a nyirokcsomók megduzzadása.

A kiütések megjelenése előtt 12-48 órával a beteg „jósló” (prodromális) jeleket is megtapasztalhat, például:

 • lokalizált érzékenység és fájdalom
 • égő, viszkető vagy bizsergő érzés
 • az érintett terület kipirosodása

Ezek a nemi herpesz tünetei:

 • férfiaknál a péniszen, a makkon, a comb belső részén, a végbélnyílásnál vagy a farpofákon megjelenő kisebb-nagyobb hólyagok
 • nőknél a hólyagok a vénuszdombon, a kis- vagy nagyajkakon, a gát területén, a belső combon, a végbélnyílásnál vagy a farpofákon alakulnak ki
 • a nemi szervek viszketése, égő érzése
 • a nemi szervek környéke érzékeny
 • erős fájdalom a nemi szerveknél
 • a fájdalom kisugározhat a deréktájékba vagy a farokcsontba is
 • váladékozás a hüvelyből vagy a péniszből
 • láz, fejfájás, izomfájdalmak
 • a lágyéknál található nyirokcsomók duzzzanata
 • nők esetében fájdalmas vizeletürítés is jelentkezhet
 • nőknél gyakori a méhnyak érintettsége, gyulladása is
Olykor a hólyagos stádium teljesen kimarad, a fekélyeket apró bőrrepedések helyettesítik. Nőknél gyakori a hüvelyi folyás. Anemi szervi herpesz gyakorta más szexuálisan terjedő betegséggel együttesen fordul elő, ezeket a beteg kivizsgálása során ki kell zárni. Forrás: Shutterstork.com

A nemi herpesz diagnosztizálása

Mivel a nemi szerveken kialakuló hólyagokat, kiütéseket, sebeket számos betegség okozhatja, az előzmények ismerete és a vizsgálat nem mindig elegendő a betegség diagnosztizálásához. A pontos diagnózishoz, a kórokozó azonosításához általában laboratóriumi vizsgálat szükséges. Ez általában a hólyagokból, sebekből vett kenetet, szövetmintát és vérvizsgálatot is magában foglal (ezek típusát, kombinációját a meglévő tünetek alapján határozza meg a kezelőorvos).

Orvosnál a nemi herpesszel

Bár a szexuális úton terjedő betegségek még mindig tabutémának számítanak, nemi szervi herpesz gyanúja esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Nagyon fontos, hogy a megfelelő gyógyszeres kezelést időben megkezdjék. Legalább ilyen fontos a szexuális partner (vagy partnerek) tájékoztatása, kivizsgálása és kezelése is.

A nemi herpesz kezelése a tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg. A nemi herpesz kezelése a tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg. Forrás: Shutterstork.com

Segíti a betegség diagnosztizálását és a megfelelő terápia meghatározását, ha feljegyezzük:

 • volt-e a közelmúltban (az elmúlt 1-2 hétben) új szexuális partnerünk, akivel védekezés nélkül voltunk együtt
 • voltunk-e védekezés nélkül együtt olyan szexuális partnerrel, akinek van vagy lehet nemi herpesze
 • voltunk-e védekezés nélkül együtt olyan szexuális partnerrel, akivel nem monogám a kapcsolatunk (vagyis, a partnerünknek lehettek-e, voltak-e rajtunk kívül más szexuális partnerei)
 • volt-e korábban hasonló tünetekkel járó betegségünk
 • kezelnek-e minket jelenleg valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel

A nemi herpesz lefolyása, prognózisa

A HSV nemcsak abban az esetben terjedhet tovább, ha a fertőzöttnek tünetei vannak, tünetmentes időszakban is átadhatjuk másnak a vírusokat. A HSV-1 fertőzött nyállal, illetve testnedvekkel való közvetlen érintkezéssel terjed, míg a HSV-2 elsősorban szexuális úton terjedő betegség. A fertőződés esélye aktív, tünetekkel rendelkező betegség esetén, a fekélyes sebek kialakulása előtt és után a legnagyobb.

A nemi herpesz lefolyása az első alkalommal és a betegség ismételt fellángolásakor közel azonos, ám az első alkalommal jóval súlyosabbak a tünetek és a gyógyulás is hosszabb időt vesz igénybe.

A betegség lappangási ideje átlagosan 4-6 nap (a fertőződést, vagyis a fertőzött személlyel való szexuális együttlétet követően). A prodromális szakaszt követően a nemi szerveken vagy azok környékén több apró, feszes felületű hólyag alakul ki. Ezek hólyagok a megjelenésük után 1-2 héttel váladékozó, fájdalmas nyílt sebekké alakulhatna, majd a sebeken 5-8 napon belül vastagabb, kemény réteg képződhet (a nyálkahártyán lévő hólyagok esetében ez elmarad). Ez a heges réteg idővel leválhat, élénkpiros, éles körvonalú bőrhibákat hagyva maga után.

Férfiaknál a hímvessző bármely részén megjelenhetnek a herpeszes hólyagok. Nőknél leginkább a szeméremtesten fordulhatnak elő, de gyakran a hüvelyre és a méhnyakra is átterjednek. Férfiaknál a hímvessző bármely részén megjelenhetnek a herpeszes hólyagok. Nőknél leginkább a szeméremtesten fordulhatnak elő, de gyakran a hüvelyre és a méhnyakra is átterjednek. Forrás: Shutterstork.com

A teljes gyógyulásra megfelelő kezelés nélkül akár 3-5 hetet is kell várni. A hólyagok, illetve a heges réteg alatti gyógyult területen gyakran figyelhető meg elszíneződés, hyperpigmentáció, vagy hypopigmentáció, vagyis a bőr ezeken a részeken sötétebb vagy világosabb, mint másutt.

A betegség többször is kiújulhat, fellángolhat, idővel azonban a fellángolások közötti idő egyre hosszabb lehet. Minél régebb óta hordozója valaki a herpeszvírusnak, annál kisebb az esélye annak, hogy megfertőzze a partnerét, ám teljesen soha nem lehet ezt kizárni. A kiújuló nemi herpesznél az első tünetek és a gyógyulás között sokkal kevesebb idő telik el, általában maximum 10-14 napon belül lezajlik a betegség. A kiújuló fertőzésnél jellemzők lehetnek a jósló tünetek, például a viszketés, a bizsergő vagy zsibbadó érzés, esetleg a fájdalom. Kiújuló betegségnél gyakran csak egyetlen hólyag/fekélyes seb alakul ki. Nehezítheti a megfelelő kezelést és a fertőzés továbbadásának megelőzését, hogy a hólyag vagy seb annyira kicsi, hogy észre sem veszik, vagy könnyen összetéveszthető pattanással, benőtt és begyulladt szőrtüszővel vagy egyszerű kidörzsölődéssel.

Nemi herpesz és chlamydia: így ismerheti fel – kattintson!

Mikor újul ki a nemi herpesz?

A nemi herpesz a fertőzöttek 50-80 százalékánál legalább egyszer kiújul (általában már a fertőződést és az első betegséget követő egy éven belül), ez azonban attól is függ, pontosan mely vírussal fertőződött meg a beteg. A HSV-1 okozta nemi szervi herpesznél ritkábban kell erre számítani. HSV-2 esetén nemcsak nagyobb a kiújulás esélye, de évente akár 4-7 alkalommal is fellángolhat a betegség. Az egyes fellángolások általában egyre kevesebb fájdalommal járnak együtt, kevesebb hólyag alakulhat ki, és a gyógyulás is gyorsabb.

Természetesen, egyénenként rendkívül eltérő lehet, hogy hányszor és milyen gyakran újul ki a nemi herpesz. Előfordulhat, hogy valaki egyetlen esetben sem tapasztalja meg a betegség fellángolását, másoknál pedig akár havonta is kiújulhatnak a hólyagok. Ennek a jelenségnek az okát még nem sikerült teljesen feltárni.

Sajnos, nem lehet előre megmondani, mi váltja ki a nemi herpesz újbóli fellángolását. Előfordulhat, hogy bizonyos külső vagy belső hatások kiváltó tényezőként, triggerként működnek, például a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban vagy lázas betegség idején nagyobb a valószínűsége a kiújulásnak.

A nemi herpesz szövődményei

A nemi herpesz szövődményei között találhatjuk a bakteriális, illetve gombás felülfertőződéseket (hiszen a sebes, sérült bőrfelületen keresztül könnyebben kerülnek be a szervezetbe a kórokozók). Férfiak esetében ez a makk, illetve a fityma alatti terület gyulladását jelenti, míg a nőknél a hüvelygombásodás a leggyakoribb probléma.

Komplikáció akkor is előfordulhat, ha a hólyagokat piszkálják, a szennyezett kézről ugyanis továbbterjedhet a fertőzés a szembe vagy a bőrre. Ez a nemi szervi herpesz esetében ritkább, de nem lehet teljesen kizárni.

A herpeszvírusok az idegsejtekben „bújnak meg” a lappangási időszak alatt, így a HSV-fertőzések szövődményei az idegrendszert is érinthetik, pl. ideggyulladást, idegfájdalmakat okozhatnak. A nemi herpesz legsúlyosabb, de szerencsére ritka szövődménye az agyhártyagyulladás, illetve agyvelőgyulladás.

A nemi herpesz szövődményei gyakoribbak és súlyosabbak a nők esetében.

Előfordulhat, hogy a HSV-vel fertőzött anya átadja a fertőzést az újszülöttnek. A kisbabákra sokkal súlyosabban hathat a herpeszvírus, mely a bőrt, a szemeket, a szájüreget, a központi idegrendszert, a májat is megtámadhatja.

Speciális eset a terhesség során elszenvedett herpesz fertőzés. A magzat fertőződésének kivédése érdekében, nem szabad késlekedni a vírusellenes gyógyszer szedésével. Speciális eset a terhesség során elszenvedett herpesz fertőzés. A magzat fertőződésének kivédése érdekében, nem szabad késlekedni a vírusellenes gyógyszer szedésével. Forrás: Shutterstork.com

A nemi herpesz kezelése, kezelési lehetőségei

Jelenlegi tudásunk szerint a nemi szervi herpesz nem gyógyítható betegség, vagyis nincs olyan gyógyszer, mely kiirtaná a szervezetből a vírust. A terápiaként alkalmazott, szájon át szedhető antivirális szerek (aciclovir, valaciclovir, famciclovir) megelőzhetik a nemi herpesz fellángolását vagy gyorsíthatják a gyógyulást, a helyileg alkalmazandó szerek, kenőcsök vagy ecsetelők enyhíthetik a kellemetlen tüneteket és a fájdalmakat.

Azoknál, akiknél a nemi herpesz gyakran kiújul, ún. szupresszív terápiát is alkalmazhatnak, naponta szedett antivirális gyógyszerrel. Ennek hatására ritkább fellángolásokra számíthat a beteg.

A nemi herpesz megelőzése

Jelenleg nincs olyan védőoltás, mely a nemi herpeszt okozó vírusokkal való fertőződést megelőzné.

A biztonságos, monogám szexuális élet, a gumi óvszer megfelelő alkalmazása jelentős mértékben csökkentheti a fertőződést. Aktív, tünetekkel járó betegség esetén a legnagyobb a fertőzésveszély, ilyenkor tartózkodni kell a szexuális együttléttől!

Nemi herpesz: mit tehetünk otthon?

A kezelőorvos által javasolt gyógyszeres terápia mellett a házi gyógymódok célja elsősorban a kellemetlen tünetek enyhítése.

 • Az intim területeket tartsuk tisztán, szárazon! Viseljünk kényelmes, jól szellőző, természetes anyagból (pamutból) készült alsóneműt.
 • Ne használjunk erősen illatosított tusfürdőket, szappanokat vagy hüvelyzuhanyt!
 • A hideg és a meleg borogatás egyaránt enyhítheti a tüneteket, de a túl melegtől tartózkodjunk, például ne vegyünk hosszú, forró fürdőket.

GYAKORI KÉRDÉSEK A NEMI HERPESZRŐL

Megfertőződhetek nemi herpesszel egy koszos nyilvános vécében?

A nemi herpeszt okozó vírus a gazdatesten rövid időn belül elpusztul, a fertőzött által megérintett, használt tárgyakon a feljegyzések szerint keresztül nem terjed. Annak, hogy valaki egy nyilvános illemhelyen fertőződjön meg, annyira elhanyagolhatóan kicsi a rizikója, hogy tulajdonképpen nem is kell ettől tartani. Ettől függetlenül más betegségekkel megfertőződhetünk, így kiemelten fontos a mosdóhasználat előtt és után is kezet mosni!

Elegendő az óvszer használata a nemi herpesz megelőzéséhez?

Sajnos, a gumi óvszer önmagában nem nyújt 100 százalékos védelmet a nemi herpesz megelőzésében, elsősorban azért, az óvszer nem fed le minden fertőzött testfelületet (hiszen a hólyagok például a combon is megjelenhetnek). Fontos például, hogy a betegség aktív szakaszában, amikor a fertőződés esélye a legmagasabb, ne éljünk nemi életet.

Milyen vitamint, étrend-kiegészítőt szedjek a nemi herpesz ellen?

A B-vitaminok, a cink, a C-vitamin és D-vitamin, valamint az L-lizin szedésével (anekdotikus tapasztalatok szerint) enyhíthetőek a herpesz tünetei, illetve csökkenthető a betegség kiújulásának esélye. Ezt azonban tudományos kutatásokkal nem sikerült alátámasztani.

Megharapott a szomszéd kutyája, elkaphatom így a herpeszfertőzést?

A tudományos feljegyzések szerint a HSV-1 és a HSV-2, illetve az általuk okozott betegségek kizárólag embereket érintenek, nincs olyan ismert állat, mely terjesztené ezeket a vírusokat. Ettől függetlenül az állati harapások számos más, esetenként súlyos, életveszélyes fertőzést terjeszthetnek!

Források:

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/1132351-overview

MedicineNet https://www.emedicinehealth.com/genital_herpes/article_em.htm

Infectious Diseases (Elsevier, 2017.), szerk: Jonathan Cohen, William G. Powderly

Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases (Elsevier, 2020.), szerk: John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser

Harrison's Infectious Diseases (McGraw-Hill, 2017.), szerk: Dennis L. Kasper, Anthony S. Fauci

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához