Ezeket látta már?

Így kaphat el kórházi fertőzéseket: betegektől és dolgozóktól is megfertőződhet

MRSA, fertőzés, kórházi fertőzés, vírus, baktérium, tüdőgyulladás

Mennyire gyakoriak a fertőzések, milyen veszélyeik vannak és mit tehetünk a megelőzésük érdekében?

A kórházi – nozokomiális – fertőzések olyan betegségek, melyeket valamely egészségügyi intézményben kap el valaki, és függetlenek attól a problémától, mellyel az érintett kórházba került.

Mik a kórházi fertőzések?

A nozokomiális, vagyis kórházi eredetű fertőzések rendkívül komoly egészségügyi problémát okoznak világszerte: a felmérések szerint évente több millió ember fertőződik meg a kórházakban vagy más egészségügyi intézményben, ráadásul a fertőzések nagy része igen súlyos (esetenként halálos kimenetelű), a gyógyításuk pedig gyakran nehéz és hosszadalmas, például az MRSA nevű, gyógyszerrezisztens baktérium is sokszor kórházi körülmények között kerül be a beteg szervezetébe.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a leggyakrabban kórházi eredetű fertőzésekként emlegetjük a nozokomiális betegségeket, a hivatalos meghatározás szerint számos más intézményben is elkaphatjuk ezeket, például rendelőkben, rehabilitációs központokban vagy idősotthonokban.

Hogyan kaphatjuk el az MRSA-t és a többi kórházi fertőzést?

A kórházi eredetű fertőzéseket egyaránt okozhatják vírusok, baktériumok, gombák, és több módon találkozhatunk velük. Például egy másik beteggel való közvetlen érintkezéssel, cseppfertőzéssel, a levegőben keringő rendkívül apró mikroba-részecskéken keresztül, szennyezett étellel, itallal, tárgyakkal, eszközökkel, sőt akaratán kívül az egészségügyi személyzet is megfertőzheti az embereket.

Az is előfordulhat – például az MRSA esetében –, hogy a beteg saját, bőrön található baktériuma jut be a szervezetbe egy nyílt seben vagy műtéti beavatkozás helyén keresztül.

A kézmosás Semmelweis óta az egyik leghatásosabb módja a kórházi fertőzések elkerülésének A kézmosás Semmelweis óta az egyik leghatásosabb módja a kórházi fertőzések elkerülésének Forrás: EgészségKalauz

A leggyakoribb kórházi eredetű fertőzések közé tartozik a tüdőgyulladás, a hányással, hasmenéssel járó bélrendszeri gyulladás, a húgyúti fertőzések, de a már említett MRSA a bőrt is megtámadhatja.

A gyógyulás gyakran hosszadalmas és nehézkes, egyrészt, mert a betegek szervezete, immunrendszere eleve gyengébb, így a "plusz" betegség ellen még nehezebben veszi fel a harcot, másrészt egyre gyakoribbak az úgynevezett antibiotikum- vagy gyógyszerrezisztens baktériumok, melyek kezelése sokkal összetettebb. Ráadásul, az is előfordulhat, hogy egyszerre több kórokozó is megtámadja a beteg szervezetét.

Kórházi fertőzések: megelőzhető-e az MRSA?

A szakemberek szerint a nozokomiális fertőzések mintegy egyharmada megelőzhető, elsősorban a megfelelő higiéniás szabályok betartásával. Mintegy 170 évvel ezelőtt Semmelweis Ignác jött rá arra az összefüggésre, hogy az alapos kézmosással drasztikusan csökkenthető a gyermekágyi lázban elhunyt nők száma – a szülés közbeni vagy azutáni vizsgálatok során ugyanis a nők szervezetébe sokkal könnyebben bejuthatnak a kórokozók, melyek más betegektől, sőt a boncolásra váró holttestekről a Semmelweisszel dolgozó orvostanhallgatók kezére kerülhettek.

A kézmosás a mai napig a legfontosabb módszerek közé tartozik, melyekkel a kórházi fertőzések terjedése megállítható, vagy legalábbis lassítható. Emellett nagyon fontos – de a kézmosást nem helyettesíti! - a kesztyű viselése, a kórházi textíliák, az egészségügyben dolgozók ruházatának, valamint a tárgyak és felületek rendszeres és alapos megtisztítása és fertőtlenítése.

Tudta, hogy megelőzhető az MRSA? Olvasson tovább!

A kézmosásra, illetve a különböző felületek fertőtlenítésére látogatóként is figyeljünk oda: mindenképpen mossuk meg a kezünket, mielőtt megérintenénk a beteget (vagy a beteg személyes tárgyait), és érdemes fertőtlenítő hatású tisztító kendőt vagy sprayt is magunkkal vinni, mellyel letörölhetjük azokat a tárgyakat, melyeket megfogunk.

A kórházi fertőzések tünetei

A fertőzéseket többféle kórokozó is okozhatja, ezért a tünetek is különbözhetnek egymástól. Közös tényező az időbeli megjelenés és a fertőzés forrása:

 • jellemzően a felvételt követő 48 órában jelenik meg, vagy
 • a kórházi tartózkodás 1. vagy 2. napján végzett műtét után és a 3. nap előtt a műtét helyén jelentkeznek a fertőzés tünetei, vagy
 • invazív eszköz (pl. katéter) behelyezése után jelennek meg a tünetek,
 • előfordul, hogy a beteget a hazaadás után kell újra felvenni a fertőzés miatt, vagy az egyéb egészségügyi ellátás során elkapott fertőzés miatt kerül kórházba.

A leggyakoribb kórházi fertőzések:

 • húgyúti fertőzések;
 • a műtéti seb fertőződése;
 • gyomor- és bélrendszeri gyulladás;
 • véráramfertőzés (szepszis);
 • tüdőgyulladás;
 • bőrt érintő fertőzés.

Jellemző tünetek:

 • a seb váladékozása;
 • láz;
 • köhögés, légzési nehézségek;
 • vizelésnél érzett fájdalom, vizeléssel kapcsolatos egyéb problémák;
 • fejfájás;
 • hányingerhányáshasmenés.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vérmérgezés: amikor a sebből ilyen piros csík indul el a szív felé, hívjon orvost!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérmérgezés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához