Oltás utáni védettség: ezekkel a vitaminokkal erősebb lesz az immunválasz

#koronavírus elleni oltás #védettség oltás után #Covid-19 #vakcina
2021.04.16.
Oltás utáni védettség: ezekkel a vitaminokkal erősebb lesz az  immunválasz

Kiderült, hogy az oltott személy vitaminokkal és nyomelemekkel való ellátottsága is szerepet játszik abban, milyen mértékű immunitás alakul ki a COVID-19 elleni oltás után.

A Covid-19 elleni védőoltások kapcsán kulcsfontosságú kérdés, hogy a vakcinációt követően milyen jellegű és mekkora mértékű immunvédelem alakul ki. Annak ellenére, hogy a koronavírusról egyre több információval rendelkezünk, és számos, különféle technológiájú védőoltás áll rendelkezésre, kevés az ismeretanyag arra vonatkozóan, hogy milyen tényezők vannak/lehetnek hatással a kialakuló immunválaszra.

Ez a teszt mutatja ki az oltás utáni védettséget, kattintson!

A korábbi oltásokkal, elsősorban az influenza elleni oltásokkal kapcsolatban szerzett tapasztalatok arra irányítják rá a figyelmet, hogy az oltást felvevő személy bizonyos vitaminokkal és nyomelemekkel való ellátottsága is lényeges ebben a tekintetben. Úgy tűnik, hogy a D-vitaminnal, a cinkkel és a szelénnel való optimális ellátottság hozzásegíthet ahhoz, hogy a védőoltást követően kialakuló immunválasz jelentősebb mértékű legyen. Emellett, a probiotikus termékek fogyasztása is kedvező hatású lehet.

D-vitamin, cink és szelén

Bizonyított, hogy több vitamin és nyomelem jelenléte szükséges ahhoz, hogy az immunrendszeri funkciók, azaz a fertőzésekkel szembeni védelem vagy a vakcinákra adott válaszreakció, „normális” mederben folyjanak.

Az életkor előrehaladtával az immunrendszer öregszik, valamelyest gyengül. Ehhez a természetesnek tekinthető folyamathoz még hozzáadódhat egyes vitaminok és nyomelemek, például a D-vitamin vagy a szelén hiánya, ami gyengítheti, ronthatja a vakcinákra adott immunválaszt.

Néhány példa említhető:

  • Kimutatták, hogy azoknál, akik patikaszerek formájában szelénpótlásban részesülnek, javul a járványos gyermekbénulás elleni vakcinákra adott sejtes immunválasz, vagyis hatásosabb lesz a beadott oltás. 
  • Egy franciaországi idősotthonokban végzett vizsgálatban pedig azt vették górcső alá, hogy a kisdózisú, két éven át tartó cink- és szelén-pótlás miként hat az időskorúak egészségére. Azt találták, hogy a nyomelempótlás hatására az influenzaoltást követően kedvezőbb volt az immunválasz.

A probiotikus termékek is kedvezően hatnak az immunválaszra

A bélflórán keresztül is befolyásolható az immunműködés. A bélflóra egészségét támogató, jótékony baktériumokat tartalmazó termékekkel is előnyösen befolyásolható lehet az oltások utáni immunválasz.

Egészséges, 70 év fölötti önkéntesek bevonásával arra a következtetésre jutott egy vizsgálat, hogy egy általuk vizsgálat probiotikus tejtermék (Lactobacillus casei DN-114 001-tartalommal) rendszeres, több héten át tartó fogyasztása javíthatja az influenza elleni védőoltásra adott immunválaszt. Mindez az idézett vizsgálatban abban nyilvánult meg, hogy a probiotikumos terméket fogyasztók körében magasabb ellenanyagszint alakult ki, mint a probiotikumot nem fogyasztóknál.

Tudta? Akinek jobb a bélflórája, azt kevésbé dönti le a Covid, olvasson tovább!

A rendelkezésre álló eredmények nem engednek egyértelműen arra következtetni, hogy aki D-vitamint-, szelént vagy cinket szed, annál jobban hat majd a Covid-19 elleni vakcina. Mégis, a fenn leírtak plusz egy érvként szólhatnak amellett, hogy a pandémia és a védőoltások idején fokozottan ügyelni kell arra, hogy a szervezet hozzájusson a számára létfontosságú vitaminokhoz, nyomelemekhez.

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész

Forrás:

(1) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.00065/full

(2) https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/selenium-and-viral-infection-are-there-lessons-for-covid19/BE3AC78D5C92725BE83C4E474ECBB548

(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X09009785?via%3Dihub

Forrás: egeszsegkalauz.hu