Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Oltási akció: ennyi első oltást adtak be csupán három nap alatt

oltási akció, január, vakcina, koronavírus, oltás, időpontfoglalás, regisztráció

A kormány januárban is oltási akciót szervez, amikor előzetes időpontfoglalás nélkül is meg lehet kapni a vakcinát. Az oltási igazolványokkal kapcsolatos információk néhány napon belül jelennek meg.

Sikeresen folytatódott a januári oltási akció, amelynek második hetében több mint 142 ezer oltást adtak be három nap alatt - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Januári oltási akció

  • minden hét második felében,
  • csütörtök és péntek délután,
  • valamint szombaton 10 és 18 óra között várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát.
  • Ezeken a napokon előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet az oltást beadatni.

Az akcióban 101 kórházi oltóponton és további 115 szakrendelőben várják az oltásra jelentkezőket, valamint a háziorvosok is oltanak. Az oltóanyagok rendelkezésre állnak mind a központi oltóhelyeken, mind pedig a háziorvosoknál.

Negyedik oltás: hamarosan regisztrálhat, ez lesz a módja

Sikeresen folytatódott a januári oltási akció

  • Január első hetében több mint 135 ezer vakcinát adtak be három nap alatt,
  • az oltási akció második hetében három nap alatt 142 ezer oltást sikerült beadni.
  • Ezek 77 százaléka harmadik oltás volt.

Az államtitkár örvendetesnek nevezte, hogy ismét csaknem 20 ezren vették fel az első oltást. György István arra biztatott mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével, hiszen előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval van erre mód. Kiemelte: az oltás azért fontos, mert az omikron variáns rendkívül fertőzőképes, valamint azért is, mert a kormány döntött arról, hogy a jövőben a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul.

Azt kérte, aki már négy hónapnál régebben kapta meg a második oltást, vegye fel a harmadikat is, különben az igazolványa nem lesz érvényes. Az oltási igazolvánnyal kapcsolatos információk néhány napon belül jelennek meg - tette hozzá.

Az orvostudomány egyöntetű álláspontja, hogy az idő múlásával a szervezet védettségi szintje csökken, míg a harmadik oltás felvételével 90 százalék körülire emelkedik - mondta.

"Nem szabad bízni abban, hogy az átesettség megfelelő védettséget jelent" - figyelmeztetett. Az orvosi protokoll szerint azoknál, akik megfertőződtek és még nem kapták meg az oltásukat, javasolt, hogy "a gyógyulást követően azonnal oltassák be magukat" - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a kormány foglalkozott a negyedik oltás kérdésével. A negyedik oltás különösen indokolt az idősek, a krónikus betegek, az immunválaszt csökkentő kezelést kapók és a transzplantáltak esetében, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felsorolt betegségcsoportokban.

Kitért arra is, hogy az 5-11 év közöttiek korcsoportjában már mintegy 67 ezer oltást adtak be. Továbbra is érkeznek az oltóanyagok, jelenleg további több mint 50 ezer gyerek mindkét oltására elég oltóanyag van tartalékban.

"Ahhoz, hogy meg tudjuk fékezni a járványt, mindenképp az oltottak számának növelése szükséges" - hangsúlyozta György István.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztató videója az omikron variánsról:

Forrás: Koronavirus.gov.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához