Ezeket látta már?

Omikron: a koronavírus új dél-afrikai mutánsa ellen is véd az oltás?

koronavírus, covid-19, tünetei, fertőző, agresszív, lappangóbb

A koronavírus új dél-afrikai variánsa, az omikron már nyáron megjelent egy beteg szervezetében.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a koronavírus legújabb mutánsáról, a új B.1.1.529-ről, ami az omikron nevet kapta. A mutánst egyelőre vizsgálják, de a jelek arra utalnak, hogy már nyáron jelen volt:

"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állítólag mérlegeli, hogy az új variáns esetleg kezeletlen AIDS beteg (HIV fertőzött) szervezetében alakult ki (1). Most még nem tudunk semmi pontosat.

De minden esetre már június 4-én megjelent a Medrxiv portálon egy esettanulmány Dél-Afrikából, amiben egy kezeletlen HIV-fertőzöttről számoltak be. Ő 216 napig hordozta a koronavírust és a szervezetében több, mint 10 féle mutáns alakult ki. A károsodott immunrendszerű, és a vírust tartósan hordozó betegek lényegében élő mutáns gyárakként működhetnek (2).

Ugyanis a mutációk annál gyakoribbak, minél jobban és tartósabban képes szaporodni a vírus.

Tekintettel arra, hogy ezeknél a betegeknél az oltások hatásossága is csekély lehet, nem érdemes az oltásokat vádolni. Sőt, amennyiben az oltások esetleg csökkentik a fertőzés terjedését, továbbá a korlátozó intézkedések (maszk, távmunka, stb) is működnek, a vírusnak kevesebb lehetősége van szaporodni, és így mutálódni."

Olvasson tovább! Mit lehet tudni az Omikron koronavírus mutációról?

Hivatkozás:

1. https://www.hindustantimes.com/.../who-discusses-new...

2. F Karim, MYS Moosa, BI Gosnell, S. et al: Persistent SARS-CoV-2 infection and intra-host evolution in association with advanced HIV infection. doi: https://doi.org/10.1101/2021.06.03.21258228

https://www.medrxiv.org/.../2021.06.03.21258228v1.full

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához