Ezeket látta már?

Omikron elleni vakcina: napokon belül megkezdhetik a forgalmazását

koronavírus, oltás, vakcina

Az új, kifejezetten omikron ellen kifejlesztett vakcinára az EMA már rábólintott.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtök délután bejelentette, hogy jóváhagyásra javasolja az újabb koronavírus-variánsokhoz igazított első vakcinákat: a Pfizer–BioNTech és a Moderna bivalens, azaz kétféle vírusváltozatot is kódoló oltását - írta a Telex.

Omikron elleni vakcina: napok kérdése, és elérhető lesz

Egy lépés van már csak az omikron elleni vakcina forgalmazásának az engedélyezése előtt, ez pedig az Európai Bizottság kiadja a hivatalos engedélyt, ami valójában már csak formalitás, és napok kérdése.

Az omikron elleni oltásokat azért várják sokan, mert ezek már specifikusan a koronavírus omikron változata, a BA.1 ellen készültek, ami Magyarországon is berobbantotta az 5. hullámot. Jelenleg ennek két alvariánsa, a BA.4 és a BA.5 terjed, amik még ellenállóbbak a korábban, nem omikron specifikus oltásokra, mint a korábbi változatok.

Az új omikron alvariánsok tünetei

Szlávik János úgy fogalmazott szinte minden új alvariánsnak kicsit különböznek a tünetei az előzőektől. A BA4-es, BA5-ös legjellemzőbb tünetei: köhögés, orrfolyás, tüsszögés, fáradtság és fejfájás. Hozzátette: aki náthás, mindenképpen gondoljon arra, hogy megfertőződött, és ha elmegy egy tesztre, illetve otthon marad hét napig, nemcsak saját magát, hanem másokat is megvédheti.

Sok a gyerek a fertőzöttek között, és a gyerekeknél is nagyon hasonló tüneteket okoz az új alvariáns. Esetükben - ha ritkábban is - előfordulnak poszt-covid tünetek. Lehet ez tanulási nehézség, fáradtság, elhúzódó köhögés - magyarázta Szlávik János.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához