Omikron: innen érdemesebb mintát venni, hogy biztosabb eredményt mutasson a gyorsteszt

antigén, gyorsteszt, koronavírus, covid

Így végezze el a tesztet, és biztosabb eredményt fog mutatni!

Az antigén gyorstesztek a vírus egyik fehérjéjét képesek érzékelni, míg a PCR tesztek a vírus örökítőanyagát tudják kimutatni. Utóbbi vizsgálat laboratóriumban történik, és sokkal érzékenyebb, mint a hagyományos gyorsteszt. A PCR hátránya ugyanakkor, hogy időigényes, drága, és személyzetet is igényel, míg az antigén gyorsteszt könnyen hozzáférhető, otthon, saját kezűleg is elvégezhető. De hogyan érdemes elvégeznünk a tesztelést?

Még január elején - mivel San Franciscóban az omikron felelős szinte az összes koronavírus-fertőzésért - az ottani kutatók mind a PCR-t, mind az Abbott Laboratories BinaxNOW gyors antigéntesztjét elvégezték 731 tesztet kérő személyen.

Az orrból vett minta a legmagasabb vírusszinttel rendelkező, valószínűleg fertőző személyek több mint 95%-át kimutatta.

- mondta Dr. Diane Havlir, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa. A kutatók 115 pozitív PCR-tesztet végző önkéntes esetében hasonlította össze a BinaxNOW eredményeit az orrból és a torokból vett mintákkal, amelyeket képzett szakemberek vettek. A torokminták csaknem 40%-kal kevesebb esetet mutattak ki, mint amiket az orrból vettek.

Acetilcisztein: ezt a gyógyszert szedje be, ha gyorsabban meg akar gyógyulni a koronavírusból - olvasson tovább!

Egy másik tanulmány Spanyolországból is hasonló megállapításra jutott: miszerint a garatból vett kenet szintén sokkal kevésbé megbízható a fertőző vírus kimutatására, mint az orrnyílásból vett minta.

Reuters

Forrás: EgészségKalauz