Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Omikron variáns: ez az 5 leggyakrabban visszamaradó tünete

omikron, tünetek, poszt-covid, koronavírus, nehézlégzés, vérnyomás, fáradtság

A koronavírus omikron variánsával való megfertőződés után is jelentkezhetnek poszt-covid tünetek. Háziorvos mondta el az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Több százezer magyart érint

Pontosan még nem lehet megmondani, hogy az omikron milyen arányban okoz poszt-covid tüneteket, de az RTL Klubnak nyilatkozó háziorvosok szerint omikron-fertőzés után is fordulnak orvoshoz betegek visszamaradó tünetekkel – írja a Portfolio.

Ezek a tünetek jelentkeznek akár hetekkel a fertőzés után is

Lohinai Zoltán tüdőgyógyász a televíziónak tett nyilatkozatában azt mondta, eddig nem tapasztalnak különbséget a korábbi variánsokhoz képest. Vajer Péter háziorvos szerint kevesebben, mint a korábbi variánsoknál, de hozzá is jelentkeznek betegek poszt-covid tünetekkel, általában

  • vérnyomás-emelkedésre,
  • nehézlégzésre,
  • mellkasi nyomásra,
  • kalimpáló szívverésre panaszkodnak.

Jakab Péter virológus korábban már elmondta, hogy nincs okunk azt feltételezni, hogy az omikron nem okoz poszt-covid tüneteket. Azt azonban még nem ismerjük, hogy ez milyen gyakorisággal történhet, mert még nem áll rendelkezésre elegendő adat. A gyermekekre ugyanakkor nem jellemző, hogy poszt-covid tüneteket produkálnának, és náluk az omikron is máshogy jelentkezik.

Az omikron-variáns Magyarországon januárban okozott meredek felfutást az esetszámokban, azóta a legnagyobb járványhullámként több százezer magyart betegített meg. A következő hetekben derül majd ki, hogy közülük hány embernél jelentkeznek poszt-Covid tünetek.

Post-covid: 3 tünet, ami miatt muszáj tüdőgyógyászhoz fordulni!

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához