Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Ön hányadszor lett Covid-19 beteg? Jöhet a vérteszt ami kimutatja!

covid, koronavírus, teszt, omikron, védőoltás, vérteszt

Tavaly is beteg, idén is Covid-19-beteg… Nem ritka, hogy valakinél már többedszer pozitív a Covid-19 teszt.

Különösen gyakori ez jelenleg, az omikron koronavírus-variáns okozta megbetegedéseknél, amik a korábbi Covid-19 megbetegedések jelentette védelemmel és a védőoltásokkal is dacolva szedik áldozatukat.

Másként reagál az immunrendszer az első koronavírussal való találkozásra, mint az azt követőkre

Az immunrendszeri molekulák árulkodnak arról, hogy hányadszori koronavírussal való találkozásról van szó.

A jövőben, az optimista forgatókönyv szerint, a koronavírus okozta fertőzések endémiássá válhatnak, azaz csupán egy-egy körülhatárolható földrajzi területen ütik majd fel a fejüket, de az egész világot érintő pandémiával talán nem kell számolni.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben is lesznek olyanok, akik már nem először fognak megfertőződni a koronavírussal.

A kutatók jelenleg egy olyan vérteszt megalkotásán dolgoznak, ami kimutatja azt, hogy valaki a Covid-19-teszt végzésekor elsőként fertőződött meg koronavírussal, vagy már reinfekciókról, azaz többedszeri fertőzésről van szó.

Ez is érdekelheti:

Az eddigi eredmények kecsegtetők, úgy tűnik, hogy megvannak azok a biomarkerek, amik mutatják azt, hogy hányadik koronavírussal való találkozás esetével állunk szemben.

Rézuszmajmoknál és embereknél is hasonló az immunválasz

Az USA-beli kutatók modelljéül a rézuszmajmok szolgáltak, amelyeknél a SARS-CoV-2-okozta fertőzésre adott klinikai válasz igen hasonló az emberek által adott immunválaszhoz. A szakemberek majmokat fertőztek meg első és többedik alkalommal koronavírusokkal, és azt vizsgálták, hogy miként alakulnak a különféle immunológiai folyamatokban résztvevő molekulák vérszintjei az állatoknál.

Kiderült, hogy a vírussal való többedik találkozás alkalmával emelkedik a koronavírus tüskefehérjéhez, nukleokapszid proteinhez vagy a vírus egyéb részeihez kötődő immunglobulinok szintje. Azaz, az immunglobulinok vérbeli szintje jelezheti azt, hogy első vagy többedik vírussal való találkozásról, első vagy többedik koronavírus-fertőzésről van-e szó.

Hasonló eredmények születtek a későbbiekben humán vizsgálatok során is. Úgy tűnik tehát, hogy az immunglobulin-szintek meghatározása segíthet annak a megállapításában, hogy első alkalommal való koronavírus-fertőzésről vagy többedik alkalommal való megfertőződésről van-e szó.

A jövő tesztjei

Lehetséges, hogy a jövőben rendelkezésre fognak állni olyan tesztek, amik az ismertetett elven alapulva kimutatják azt, hogy első vagy többedik alkalommal történő Covid-19-ről van-e szó egy adott személynél.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://www.eurekalert.org/news-releases/941059

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához