Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Ősszel elkapta a deltát? Eddig tarthat a védettsége az omikronnal szemben

koronavírus, covid-19, védettség, negyedik hullám, Ipsos, oltás

Aki az előző hullámban elkapta a deltát, felmerülhet benne a kérdés, hogy meddig tart ki a az immunitása az omikronnal szemben. Elmondjuk!

Ami az alfa és a delta variánsok esetében működött, az az omikronnál megdőlni látszik. Az előbbieknél a tapasztalat az volt, hogy a fertőzés immunizáló hatása körülbelül 6 hónapig tart, és addig nem kell számolni az újrafertőződéssel. Az omikron esetében ez azonban nincs így, ugyanis kifejezetten nagy a replikációs képessége, a tüskefehérje átalakulása az, ami igazán fertőzőképessé teszi, ami által kikerüli az adaptív immunválaszt.

Omikron - nagyobb az újrafertőződés kockázata

Habár a koronavírus megjelenése óta már számos variánssal találkozhattunk, az omikron az eddigiekhez képest speciális mutáns. Sokkal több variációja van, mint például a deltának, gyorsabban terjed, könnyebben fertőz, és az újrafertőződéses esetek száma is magasabb, mint ezt megelőzően. (Az omikron esetében az újrafertőződés kockázata 5,4-szer nagyobb, mint a korábban dominánsnak számító delta változat esetében.)

A Huffpostnak nyilatkozó Carla Garcia Carreño, aki a Planoi Gyermekorvosi központ infektológus-főorvosa elmondta, hogy az omikron tüskefehérjéje beépül az emberi sejtekbe, mielőtt megfertőzi a szervezetet, és sokkal jobban "kapaszkodik" a sejtekbe, ami megkönnyíti a betegség tovább terjedését. Annyit azonban már most látnak, hogy a 3 hónapon belüli újrafertőződés esélye nagyon alacsony az omikron esetében is.

Az oltás és a maszk fontos

Korábbi eredmények azonban rávilágítanak arra is, hogy az teljes oltási sor felvétele nagyban fokozza a védelmet, de a szakemberek kiemelik, hogy azok, akik korábban átestek a betegségen, és be is oltatták magukat, nagyobb védettséget élveznek azokkal szemben, akik "csak" az oltásokat vették fel.

Habár mostanra sokan megszokták a maszkhasználatot, sokaknak továbbra vagy még inkább megterhelő a zárt térben a maszkviselés, viszont ez is hozzájárul a nagyobb védelemhez. Igaz ez azokban az esetekben is, ha oltottak vagyunk, és már a harmadik oltást is felvettük.

Omikron: ez az egy tünet biztosabban jelezheti a fertőzést, mint a teszt - olvasson tovább!

A súlyos lefolyás és a koronavírus fertőzés okozta halál elkerülésére pedig továbbra is a vakcina a megoldás - akár az omikronról van szó, akár más variánsokról. A szakértők kiemelték: akár újrafertőződtünk, akár az első megbetegedésünk, az oltások mindegyik esetben növelik a védettséget, és a súlyos kimenetel esélyét csökkentik.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához