Mindenki ezt nézi most!

Pfizer és AstraZeneca: egyfajta vagy másfajta oltási sor a jobb? Itt a válasz!

vakcina, hamis, oltás, pcr-teszt

A homológ vagy a heterológ oltási sor az előnyösebb?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő foglalta össze a tudnivalókat - a jelenlegi állás szerint:

Angliában zajlik a Com-COV nevű vizsgálat, amely ezt a kérdést elemzi. Ebben az összes logikai variációt elemezték: Pfizer/Pfizer, AstraZeneca/AstraZeneca, Pfizer/AstraZeneca és AstraZeneca/Pfizer. A Lancet című angol orvosi lap augusztus 6-i számában megjelentek a biztonságossági és immunogenicitási vizsgálati eredmények. Ezek szerint mindegyik heterológ sor magasabb SARS-CoV2 tüskefehérje elleni IgG ellenanyag-koncentrációt idézett elő, mint az amúgy klinikailag igazolt hatásosságú homológ AstraZeneca/AstraZeneca oltási sor.

Összesen 830 személy vett részt ebben a résztvevők számára vak elrendezésű, randomizált, noninferioritási vizsgálatban. Közülük 463 esetben volt a két oltás között 28 napos időablak, és a tanulmány ezekkel foglalkozik. A résztvevők átlagéletkora 57,8 év volt, 46%-uk nő, 25%-uk etnikai kisebbség tagja.

Ily módon a heterológ (azaz különböző vakcinákkal végzett) oltási sorok alkalmazása ebben az esetben nem volt kevésbé rossz az IgG termelődés szempontjából, mint a homológ sorok (fontos fejben tartani, hogy ez NEM klinikai végpont). A mellékhatás profilban sem mutatkozott eltérés; a négy súlyos nemkívánatos hatás egyike sem állt kapcsolatban az oltással.

Ez azt is jelenti, hogy a heterológ oltási sorokról nem állíthatjuk jelenleg bizonyossággal sem általában, sem konkrétan itt azt, hogy „jobbak” lennének, de annyi nagyon valószínű, hogy rugalmasság lehetséges, azaz nem kell feltétlenül ragaszkodni a homológ oltási sorokhoz. De, természetesen az egyéb kombinációkkal végzett összehasonlító vizsgálatok publikálásáig csak feltételezéseink lehetnek.

Hivatkozás: Liu X; Shaw RH; Start ASV et al.: Safety and immunogenicity of heterologous versus homologous prime-boost schedules with an adenoviral vectored and mRNA COVID-19 vaccine (Com-COV): a single-blind, randomised, non-inferiority trial. Published Online August 6, 2021 https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(21)01694-9 See Online/Comment https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(21)01729-3. https://www.thelancet.com/action/showPdf...

Forrás: EgészségKalauz