Pfizer vagy Sinopharm: kiderült, melyik vakcinával oltottak haltak meg a legnagyobb arányban

Pfizer, Moderna, mRNS, oltás, vakcina, koronavírus

Az NNK adatai alapján kiderült, hogy melyik oltóanyaggal oltott betegek vesztették az életüket a legnagyobb arányban.

A 28 287 elhunytból 7531-en kaptak oltást, és a beadott oltóanyagok alapján a Sinopharmmal oltott elhunytak voltak magasabb arányban – írja az Átlátszó, ami az az NNK-nak beadott közérdekű adatigénylésre érkezett válaszból jutott a fenti következtetésre, amit a Portfolio szemlézett.

Az oltott elhunytak száma az oltási terv előrehaladtával párhuzamosan változott. 2021 év elején az egy oltást kapott elhunytak száma volt a magasabb, 1640 fő azelőtt veszítette életét, hogy a második oltást megkaphatta volna, tehát kevesebb mint 28 nap telt csak el az első oltás és a halálozás között. Ezen felül 1431 egyszer oltott elhunyt nem is akart a második oltás lehetőségével élni, haláluk az első oltás után több mint 28 nappal következett be - írja a lap..

Az is kiderül, hogy a legtöbb elhalálozott oltott csak 2 oltást vett fel, közülük 118 még az előtt meghalt, hogy a 2. adag kifejtette volna a hatását.

2975 fő, akik kérték a 2. oltást, amihez képest 4 hónapot meghaladóan veszítették az életüket. Azért 4 hónapot vizsgáltak, mert a 2. oltástól számítva 4 hónap múlva lehet megkapni a 3. oltást. Azok, akik 3 oltás után haltak meg összesen 696-man voltak.

Ezen felül a lap azokat az adatokat is megkapta, amik arra vonatkoztak, hogy milyen vakcinával történt az 1., a 2. és a 3. oltás.

Az oltott elhunytak első oltásnak legnagyobb arányban Pfizert kaptak (45%), amit a Sinopharm követ (32%). Az arány a második oltásoknál is hasonló: 49% Pfizer, 30% Sinopharm. A három oltással elhunytak harmadik oltóanyagnak pedig 85 százalékban Pfizert kaptak, és csak 8 százalékuk kapott Sinopharmot - írja az Átlátszó.

Az arányokat tekintve azonban más a helyzet: Sinopharmból a három dózisból összesen 2,2 milliót adtak be 2021-ben és Pfizerből 7,7 milliót, így az oltottakon belüli megoszlásban aránytalanul magasabb a Sinopharmmal oltottak aránya, az oltáshoz mért arány terén pedig minhárom dózisnál a Sinopharm a legmagasabb.

Azoknak, akik a kínai vakcinát kérték első oltásként 0,22%-a, a 2. oltásként kérők 0,13%-a, és a 3. oltásnak is Sinopharmot kérők 0,09%-a halt meg, ez pedig arányaiban magasabb, mint a többi vakcina esetében.

Olvasson tovább! Versenyfutás a koronavírussal: ilyen lesz a Pfizer „új” covid-elleni vakcinája

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz