Ezeket látta már?

Post-Covid: ez várhat az intenzívről kikerült betegekre otthon

koronavírus, covid-19, lélegeztetőgép, kezelés

A Post-Covid részeként fizikai és mentális tüneteket figyeltek meg azoknál, akiket lélegeztetőgépen kezeltek.

A Korányi Pulmonológiai Intézet tett közzé egy ajánlást a Post-Covid betegekkel kapcsolatban, amiben részletesen kifejtik, mi történhet a lélegeztetőgépen kezelt beteggel a hazatérése után.

Post-Covid a lélegeztetőgép után

A betegségen átesettek jelentős része tünetmentes, vagy enyhe tüneteik vannak és nem is kerülnek kórházba. Kisebb arányban, de mégis jelentős számban szenvednek tartós egészségkárosodást, visszamaradó és különböző mértékű és különböző szervi, kiemelten légzőszervi károsodást. A gyógyult, kórházakból kikerült, otthoni körülmények között lábadozó betegek száma eléri a több tízezer főt, akiknek már nincs akut tünetük és nem fertőzőek (nem vírushordozók). Közülük jelentős számban vannak azok, akiknek visszamaradó károsodásai, légzőszervi problémája marad.

A COVID-19 megbetegedések három fázisra oszthatók: az akut COVID-19 megbetegedésre, a tünetek kialakulását követően 2 héttel induló poszt-akut hiperinflammációs betegségre (többszervi gyulladásos szindróma), illetve a tünetek kezdete után négy héten túl elhúzódó, késői maradványtünetekre, károsodásokra. Utóbbit nevezhetjük POSZT- COVID SZINDRÓMÁNAK is.

PICS: fizikai és mentális tünetek együttese

A betegség lefolyása, kimenetele, ellátási szintje, valamint a kísért és társult betegségeinek függvényében a COVID-19 fertőzésen átesett betegek három alcsoportját különböztetjük meg.

1. Enyhe, vagy közepes tüneteket mutató betegek, akik nem kerültek kórházba, a háziorvos felügyelte őket és a betegség lezajlását követően jelentkeznek a szakrendelésen.

2. Közepes, vagy súlyos klinikai tüneteket mutató betegek, akiket kórházba utaltak és a kórházból történő elbocsátást követően jelentkeznek a szakrendelésen.

3. Súlyos klinikai tüneteket mutató betegek, akik betegségük progressziója miatt lélegeztetőgépre kerültek, majd hosszabb hospitalizációt, sikeres gyógykezelést követően elbocsájtják őket és jelentkeznek a szakrendelésen.

A súlyos állapotot, hosszas intenzív ellátást, lélegeztetést túlélő betegek egy részében,így a COVID-19 fertőzött betegek esetében is egy komplex tünetegyüttes, ún. „Postintensive care syndrome” alakulhat ki (továbbiakban: PICS), mely fizikai, mentális és kognitív tüneteket foglal magában.

Ezek a tünetek nemcsak a beteg, hanem a gondozó családtagjaik életminőségét is nagymértékben befolyásolják, így társadalmi-szociális hatásukkal is foglalkozni kell. A tünetek már az intenzív osztályos kezelés ideje alatt kialakulhatnak, azonban felismerésük nem mindig könnyű a beteg szedált állapota, encephalopathia, delírium okozta csökkent együttműködő készsége miatt. Előfordulhat, hogy csak a kórházból való elbocsájtást követően észlelik.

A postintensive care syndrome (PICS) pontos prevalenciája nem ismert. Az intenzív osz-tályokról kikerülő betegek felében legalább 1 tünet megfigyelhető, 25-45 %-ukban polyneuropathia (CIP – critical illness polyneuropathia) ill. myopathia (CIM – critical illness myopathia), 25-75 %-ban kognitív deficit, 25-80 %-ban pszichiátriai tünet alakul ki. Ezek alapján további adatgyűjtésre és elemzésre van szükség annak tisztázása érdekében, hogy kialakulnak-e pszichiátriai kórképek is a COVID-19 vírusos megbetegedésen átesett betegek körében, mely szintén bevonandó a rehabilitációba és utánkövetésbe, de természetesen pszichiátriai terápiás fókusszal.

Fogalmak:

Akut COVID-19: a COVID-19 betegség legfeljebb négy hétig tartó jelei, tünetei

Folyamatos, tünetes COVID-19: a COVID-19 betegség 4 héttől 12 hétig tartó jelei és tünetei

Poszt-akut hiperinflammációs COVID-19 betegség: a tünetek kezdetétől számított második hetet követően kialakuló többszervi gyulladásos szövődmény

Poszt-COVID szindróma: a tünetek kezdetétől számított negyedik hetet követően kialakuló és elhúzódó késői maradványtünetek és károsodások

Hosszú COVID-19: a definíció magába foglalja a folyamatos tünetes COVID-19betegséget és a poszt COVID-19 szindrómát a 12. hetet követően. Mindezek miatt a tünetegyüttes lehetőség szerinti megelőzése, időben való felismerése, és a komplex rehabilitáció mielőbbi elkezdése szükséges.

Olvassa el ezt is!

Forrás: Korányi Pulmonológia
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához