Rágógumival a koronavírus ellen?

rágógumi, koronavírus, fertőzés, ACE2 fehérje, kísérlet

A kutatók nemrég egy olyan rágógumit teszteltek, ami 95 százalékkal csökkentette a nyálban lévő koronavírus mennyiségét.

A kutatók szerint így a koronavírussal fertőzött személy a rágóval sokkal kevesebb embernek adná át a betegséget – írja a Reuters. A kísérlet eredményeit a Molecular Therapy című folyóiratban tették közzé a Pennsylvaniai Egyetem szakértői, akik laboratóriumi körülmények között vizsgálták a vírus mennyiségét a nyálban, majd megfigyelték, hogy a rágógumi használata után ez hogyan csökken.

Azt állapították meg, hogy akár 95 százalékkal is csökkenthetheti a rágó a vírus jelenlétét a nyálban, azzal, hogy a rágógumi anyaga az ACE2 enzim másolatát tartalmazza.

Rágóval ejtették csapdába a koronavírust

A koronavírus-részecskéket "csapdába ejtő" fehérjét tartalmazó kísérleti rágógumi korlátozhatja a nyálban lévő vírus mennyiségét, és segíthet megfékezni a terjedést, amikor a fertőzött emberek beszélnek, lélegznek vagy köhögnek - vélik a kutatók. A rágógumi a sejtfelszínen található ACE2 fehérje másolatait tartalmazza, amelyeket a vírus átjáróként használ a sejtekbe való behatoláshoz és azok megfertőzéséhez. A fertőzött alanyokról levett nyál- és tamponmintákból kémcsőkísérleteket végeztek, és azt tapasztalták, hogy a vírusrészecskék a rágógumiban lévő ACE2 "receptorokhoz" tapadtak, s a minták vírusterhelése így több mint 95%-kal csökkent.

Döbbenetes: így pusztítja a sejteket a koronavírus - itt a videó róla

A rágógumi érzetre és ízre épp olyan, mint a hagyományos társaik, a termék évekig eltartható normál hőmérsékleten, rágása pedig nem károsítja az ACE2 fehérjemolekulákat – mondták a kutatók, akik szerint az eredmények azt sugallják, hogy a rágógumi használata a nyál vírusterhelésének csökkentésével növelhetné a vakcinák előnyeit, és különösen azokban az országokban lehet kiegészítő járványvédekezési eszköz, ahol az oltások még nem elérhetők vagy nem megfizethetők.

Forrás: egeszsegkalauz.hu