Ezeket látta már?

EU: ez a két járványkezelési lépés vár ránk - hamarosan sok szülőnek kell döntést hoznia

Európai járványkezelés, koronavírus, covid-19, gyermekek oltása, gyógyszerbeszerzések, unió

Új oltási kampányokról és közös gyógyszerbeszerzésről vitáznak a döntéshozók Brüsszelben. A gyermekek oltása és közös gyógyszerbeszerzések jelenthetik a járványkezelés következő lépéseit.

Európában nem enyhül a járvány, sok országban újabb fertőzési rekordok dőlnek meg. A hétvégén Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában is tömegtüntetések voltak az újabb korlátozások ellen. Eközben az Európai Bizottság újabb javaslatokat jelent majd be a következő napokban. Ennek tartalma egyelőre nem ismert, azonban a szakértők szerint az alábbi intézkedések elegyére lehet szükség a tagállamokban.

Növelni az átoltottságot

“Oltani kell, ilyen egyszerű” – mondta az Európai Bizottság szóvivője hétfőn. Az oltási kampányok felpörgetése a gyakorlatban azonban koránt sem egyszerű.

A németek vagy beoltatják magukat, vagy meggyógyulnak a betegségből, vagy meghalnak

– mondta Jens Span német egészségügyi miniszter.

Németországban viszonylag alacsony, 68 százalékos az átoltottság aránya a teljes lakosság körében. A kormány azonban Ausztriával ellentétben szkeptikus az oltás kötelezővé tétele ügyében. Európa-szerte több kormány az oltatlanokra alkalmazott megszorításokkal, a védettségi igazolványok kiterjesztésével próbálja növelni az oltottak arányát, míg Olaszországban és Magyarországon a munkahelyét is elvesztheti az, aki elutasítja a vakcinát.

Decemberben indulhat a gyermekek oltása

Hamarosan sok szülőknek döntést kell majd hoznia a gyermekeik oltásáról, az Európai Gyógyszerügynökség ugyanis vizsgálja a korhatár leszállítását az 5-11 év közötti korosztály esetében a Pfizer oltóanyagával. A döntés december közepére várható. Kanadában már jóváhagyták ezt a vakcinát, amely a felnőttek számára biztosított hatóanyag egyharmadát tartalmazza.

Harmadik dózis

Közben egyre több országban teszik lehetővé a harmadik dózis felvételét. Bár több uniós országban zajlik már a kampány, eddig az unió lakosságának mindössze 3,7 százaléka kapta meg az emlékeztető vakcinát. Az unión belül Magyarország áll a legjobban ezen a téren. Százból 14 ember megkapta már a harmadik oltását az OurWorldinData weboldal szerint. Az unión kívül Izlandon az emberek 20 százaléka kapott már harmadik oltást, Szerbiában pedig a magyarországihoz hasonló az arány.

Janssen: kiderült, a 2. dózis után bivalyerős védelmet adhat

Az uniós védettségi igazolvány kiterjesztése

Közben arról is vita van az EU-ban, hogy meddig legyen érvényes az EU védettségi igazolása. Franciaországban a hatóságok elutasították azt a tervet, hogy a dokumentum érvényességét a harmadik oltás felvételéhez kössék. Az uniós védettségi igazolás egyébként használat kezdetétől 12 hónapon át működhet az eredeti terv szerint. Az Európai Bizottság azonban módosíthatja ezt a szabályt. A görög miniszterelnök például előírná a harmadik oltás felvételét az érvényesség megtartásához.

Új gyógyszerek a láthatáron

Közben sokan várják az áttörést a koronavírus elleni új tablettáktól. Két antivirális készítmény, a Merck és a Pfizer tablettája is forgalomba kerülhet a következő hónapokban. A Merck vészhelyzeti használatát már jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség, a Pfizer elbírálása folyamatban van. A gyártók szerint mindkét gyógyszer nagy arányban csökkenti a kórházba kerülés és a halálozás kockázatát, ha a betegség első periódusában szedik. Amerikában a Biden-kormányzat már megkezdte a gyógyszerek felhalmozását. Az Európai Unióban pedig arra készülnek, hogy a vakcinabeszerzésekhez hasonlóan közösen vegyenek a készítményekből.

Forrás: Euronews
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához