Ezeket látta már?

Kellemetlen panaszok strandolás után - így kerülheti el őket

strand, fürdőzés, panasz elkerül kiütés fülgyulladás hasmenés

A nyári hőségben sokan csobbannak a frissítő vízbe. Azonban utána olykor kellemetlen panaszokkal szembesülhetünk.

Nyáron emelkedik azon vízben található szennyeződések mennyisége, melyek különböző hasmenéssel, bőrkiütéssel, vagy fülgyulladással járó betegségeket okozhatnak.

Fertőző baktériumok a vízben

Az egyik ilyen fertőzést okozó baktérium, mely a vízben megbújva külsőfül-gyulladást és bőrkiütést okozhat a Pseudomonas aeruginosa. A cryptosporidium, Giardia lamblia, shigella, és E. coli kórokozókkal való találkozásunkat kellemetlen hasmenéses tünetek kísérhetik. Ritkább esetekben előfordulhatnak légzőszervi megbetegedéssel, vagy megfázásos tünetekkel járó fertőzések is.

A hasmenést a szennyezett víz lenyelése okozza. A tünetek rendszerint nem azonnal, előfordulhat, hogy az eset után csak 1-2 héttel jelentkeznek. A víz által eltávolított természetes védőréteg, a fülzsír nélkül pedig a baktériumok és gombák könnyen okozhatnak külsőfül-gyulladást. A betegséget erős fájdalom jellemzi, mely rágás hatására fokozódhat, viszketés, váladékozás is előfordulhat.

Viszketés, kiütések strandolás után

A bőr égető, viszkető érzése, apró vörös kiütések, dudorok jelentkezése percekkel, vagy akár napokkal fürdőzés után szintén fertőzés következménye. A kiütéseket édes- és sós vizekben egyaránt előforduló paraziták, vagy lárváik okozzák.

Természetesen a medencék vizének tisztításához használt klór képes elpusztítani a kellemetlen tüneteket okozó kórokozókat. Ehhez azonban két dolog szükséges: először is a medencék szakszerű tisztításának, rendszeres időközönként történő végzése. Másodsorban pedig a kórokozók nagy része a klór hatására perceken belül hatástalanná válik. Vannak azonban bizonyos fajták, mint a cryptosporidium, melyek elpusztításához a legnagyobb körültekintéssel végzett tisztítás mellett is napok szükségeltetnek.

A fertőzések megelőzésének legegyszerűbb módja, ha elkerüljük a víz lenyelését, illetve ha betegnek érezzük magunkat, mellőzzük a fürdést. A vízbe lépés előtt mindig zuhanyozzunk le, WC használat után, vagy pelenka cserét követően mindig alaposan mossunk kezet, hogy megakadályozzuk a kezünkön lévő baktériumok vízbe jutását.

A külsőfül-gyulladás elkerüléséhez fürdőzés után alaposan távolítsuk el a vizet a fülünkből, fejünk oldalra fordításával. A strandolás utáni alapos zuhanyozás segít a bőrkiütések elkerülésében.

Ezek a vízből lenyelt baktériumok okoznak hasmenést

Ha a víz szennyezett, elég egy kis mennyiséget lenyelni, s a baktériumok gyorsan elszaporodnak a bélrendszerben, ami hasmenést okozhat. A kórokozó – többek között a Cryptosporidium, a Giardia, a Shigella, a norovírus és az E. coli – könnyen tovább is adható, ha valaki betegen megy be a vízbe, vagy ha a megelőző két hétben volt beteg.

Cryptosporidum a leggyakoribb oka a medencékben összeszedhető hasmenéses fertőzésnek. A szabadtéri medencékben az ultraóviolasugárzás és a klórozás többnyire megteszi a hatását, de ezzel együtt sem véletlen, hogy a medencébe lépés előtt megkövetelik a zuhanyzást.

A "baktériumgyilkos" vegyi anyagokat, mint a klórt gyorsabban lebontja a meleg víz, így a pezsgőfürdővel magasabb kockázatot vállalunk, s innen is származik a betegség beceneve. De ugyanezt megkaphatjuk a rosszul karbantartott medencékből vagy szennyezett tavakból is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a fehér foltok és pöttyök a körmökön a májbetegség jelei lehetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához