Ezeket látta már?

Súlyos Covid: a dohányosok nagyobb eséllyel kerülnek kórházba

dohányzás, leszokás

Most már kutatással is igazolták, hogy aki cigarettázik, nagyobb eséllyel kerülhet kórházba, és a koronavírus fertőzés nagyobb eséllyel okozhat halált egy dohányosnál.

A Thorax tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akiknek genetikai hajlamuk van a dohányzásra, tízszer nagyobb eséllyel halnak meg a koronavírus-fertőzés következtében, mint azok, akiknek nincs ilyen hajlamuk – írja az IFL Science cikke alapján a 24.hu

Emellett azt is kifejtették, hogy aki dohányzik nemcsak nagyobb eséllyel fertőződik meg, hanem a kórházba kerülés esélye is nagyobb. Habár a dohányzás és a súlyos Covid összefüggése nem új, és megfigyelések is igazolták a feltevéseket, de kutatás még nem készült ezzel kapcsolatban - egészen mostanáig.

Az Oxfordi Egyetem szakemberei a megfigyeléseket genetikai szűrésekkel kombinálták, aminek során több mint 420 ezer embert vizsgáltak meg. A kutatás során megállapítást nyert, hogy az, aki dohányzik, 80 százalékkal nagyobb eséllyel kerül kórházba koronavírus-fertőzés során, mint azok, akik nem cigiznek. Sőt, a halálozási ráta is magasabb: az, aki napi 1-9 cigit elszív, 2,14-szer nagyobb valószínűséggel hal meg a Covidban, mint aki nem cigarettázik.

A helyzet még rosszabb azoknál, akik többet dohányoznak: a napi 10-19 szál között szívók 5,91-szer nagyobb, a napi több mint 20 szálat elszívók pedig hatszor nagyobb eséllyel hunytak el a koronavírusban.

Olvasson tovább! Ezen az 5 fázison megy át az, aki le akarja tenni a cigarettát

Emellett a kutatók 280 ezer ember génjeit is megvizsgálták, és arra jutottak, hogy az is befolyásolja a súlyos Covid kialakulását, hogy valakinek van-e genetikai hajlama a dohányzásra. Arra jutottak, hogy azok, akik a génjeik miatt nagyobb eséllyel dohányoznak, 45 százalékkal nagyobb eséllyel kapták el a vírust, és 60 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek kórházba, mint azok, akik genetikailag nem voltak hajlamosak a dohányzásra.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához