Ezeket látta már?

Szputnyik: a brazilok nem engedélyezték, mert nem tartják biztonságosnak

szputnyik vakcina, orosz vakcina, védettség, hatásosság, oltás

A brazilok egészségügyi hatósága még nem hagyta jóvá az orosz vakcinát.

Brazília egyike azoknak az országoknak, ahol a legsúlyosabb a koronavírus-járvány okozta helyzet. Ennek oka főképpen egy új, erősen fertőző vírusváltozat megjelenése, a vakcinák lassú és hiányos bevezetése, valamint a kórokozó terjedésének megfékezését segítő korlátozások egyenlőtlensége.

Brazíliában a CoronaVac-kal oltanak a legtöbbet, amit a kínai Sinovac Biotech cég fejlesztett ki, de oltanak az amerikai Pfizerrel is. Mindazonáltal kevés az oltóanyag az országban, emiatt a brazil vezetés már az ENSZ-től is kért segítséget.

Az Anvisa öttagú igazgatótanácsa egyhangúlag döntött úgy hétfőn este, hogy nem hagyja jóvá a Szputnyik importját, mivel nem tartják biztonságosnak, nincs elég adatuk róla.

Fő érvük, hogy a vektor típusú Szputnyik vakcinában egy adenovírus a genetikai információ szállítója, és ez az Anvisa orvosai szerint súlyos rendellenességeket okozhat.

Olvassa el ezt is!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői május 10-én kezdik meg közösen az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) az orosz Gamaleja intézet által kifejlesztett oltóanyag gyártási eljárásának vizsgálatát, jelenleg a klinikai gyakorlatot ellenőrzik - írja a Reuters.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához