Ezeket látta már?

Támad a dengue-láz

2010.11.16. Módosítva: 2015.11.04.

Miamiban 70 éve először újra felbukkant a dengue-láz... Miami egészségügyi szervei megerősítették a dengue-láz első, helyi esetét, amely több mint hat évtizede először bukkant fel az országban. A szakemberek arra szólították fel a lakosságot, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket a fertőzés visszaszorítására.

- Miami-Dade megye egészségügyi hatósága tudomást szerzett a dengue-láz első, helyi esetéről – áll a hivatal közleményében.

Támad a dengue-láz

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) közölte, hogy a dengue-láz megjelenése a közeli Key Westben ebben az évben a betegség első megjelenése 1934. óta. A szakértők elmondták, hogy a miami beteg teljesen felépült betegségéből, további részleteket azonban nem közöltek.

A tisztviselők úgy próbálják visszaszorítani a dengue-lázat terjesztő szúnyogokat, hogy felszámolják az állóvizeket, és fertőtlenítik az üres házakat. A fertőzést az Aedes aegypti szúnyog terjeszti.

Mi a dengue-láz?

A dengue- vagy hemorrhágiás, vérzéses láz, akut vírusbetegség, melyet szúnyogok, pontosabban moszkítók terjesztenek. Trópusi betegség, az életet veszélyeztetően súlyossá fajul, a kórokozó vírus a Flavivirus nembe tartozik.

Vidéken és városban egyaránt előfordulhat. A WHO szerint a világon kb. 2,5 milliárd ember veszélyeztetett, a betegség több, mint száz országban "belhonos", azaz endémiás.

Vezető tünetei a hirtelen fellépő láz, fejfájás, erős végtagfájdalom, és a kiütés. Jellemzőek a piros pontszerű jelek a bőrön (petechiák), ezek jelzik a trombocitopéniát. Főként a végtagokon és a mellkason látszanak. Sok egyéb hasi stb. tünet is kíséri. A lázas állapotú utazók terjesztik, akiket megcsípett a cikkben említett szúnyog/moszkitó. A bőrön át indulhat el a vérzés, illetve a tüdő környékéről, a hasüregből. A nagy vérvesztés miatt lezuhan a vérnyomás, shock alakul ki, magas a halálozás aránya.

A diagnózis alapja a magas láz, a kiütések, viszketés, a trombocitopénia, az alacsony fehérvérsejt- és vérlemezke szám a vérképben. Jellemző vérzések is lehetnek (nyálkahártya, íny, injekció helye stb.)

Kezelése "támogató", szupportív: folyadékpótlás, infúzió, esetleg transzfúzió adása. Aszpirin és az NSAID-ok kerülendően, mert fokozzák a vérzésveszélyt.

Megelőzése: védőoltás lehetne, egyelőre dengue-vakcinával még nem rendelkezünk. Kutatási fázisban vannak készítmények.

(a szerk.)

Idén korábban huszonnyolc dengue-lázas esetet jelentettek a közeli Key Westben, ami a CDC szerint 1945. óta a betegség első megjelenésének számított az Egyesült Államokban.

Forrás: Medipress