Ezeket látta már?

Kullancscsípés után ha ez a 2 tünet jelentkezik, feltétlen menjen orvoshoz!

szédülés, stroke, egyensúly, fül

Ha a bőrbe fúródott kullancsot eltávolítottuk, az esetek többségében további tennivalónk nincs. Ezekre a tünetekre figyeljen az immunológus szerint!

Dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy milyen panaszok köthetőek a kullancscsípéshez, melyekkel indokolt orvoshoz fordulni.

Ezért fontos mielőbb eltávolítani a kullancsot

A kullancsok több betegséget is terjeszthetnek. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) ellen létezik védőoltás, ám a Lyme-kór ellen csak a kullancs mielőbbi eltávolításával tudunk védekezni. Nem mindegyik vérszívó fertőzött, amelyik viszont igen, ott kulcsfontosságú tényező az idő. A fertőzésveszély ugyanis annál nagyobb, minél tovább marad a bőrben. Ezért amint felfedeztük a kullancsot, mielőbb távolítsuk el, patikában kapható kullancseltávolító segítségével.

A fertőzés tünetei - amivel orvoshoz kell fordulni

A csípést követő napokban-egy héten belül kialakuló láz jelentkezik oka lehet a csípés miatt helyi elfertőződés ebben az esetben megfelelő sebellátásra lehet szükség. Orvosi segítségnyújtásra súlyosabb esetekben is szükség van, így pl. a kullancs-encephalitis eseteiben. A kullancs-encephalitis kezdetben jellemzően enyhe lázzal jár, ami pár nap múlva kiugróan magas lesz, mellé erős fejfájás, hányás, szédülés, izomfájdalom jelentkezik.

A másik tünet, melynek kapcsán indokolt az orvos felkeresése, a kullancscsípést követően megjelenő, jellegzetes bőrtünet. Fontos tudni, hogy ez nemcsak a csípés körül, hanem a testen bárhol megjelenhet, egy vagy több, méretes, - 5cm-nél nagyobb - sokszor céltáblára emlékeztető bőrpír (erythema migrans) formájában. Ez semmilyen egyéb tünettel nem jár és hosszabb időn – napokon, heteken át is – megmarad.

Ha a kiütés, bőrpír viszket és néhány napon belül elmúlik, akkor vélhetően allergiás reakcióval, vagy egyéb rovar csípésével volt dolgunk. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy nem jelentkezik bőrtünet, ilyen esetben egy-két ízület tartós, más okkal nem magyarázható gyulladása esetén gyanakodhatunk Lyme-kórra, ám ez valóban ritkaság, az esetek döntő többségében a Lyme-folt jelzi a betegséget.

Olvasson tovább! A Lyme-kór tünetei: ezekről a jelekről ismerheti fel

Az időben megkezdett kezelés hatásos

Előfordulhat, hogy a kullancscsípésről nincs is tudomásunk, már csak a Lyme-folt jelentkezésekor szerzünk róla tudomást. Dr. Kádár János elmondta, hogy ilyen esetben sincs ok aggodalomra, mert a Lyme-folt jelenléte esetén még időben vagyunk. Ha ekkor orvoshoz fordulunk, az időben megkezdett kezelés mindenképpen teljes körűen, maradéktalanul hatásos. Általában egyszeri, 3-4 hetes antibiotikumos kezelésről van szó. A kezelés még akkor is hatásos lehet, ha a csípést követő egy éven belül kerül sor rá, ám a késve kezdett terápia az eseteknek csak egy részében sikeres.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legjobb, vény nélküli gyógyszerek ízületi gyulladásra a szakgyógyszerész szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#kullancs

Forrás: Immunközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához