Ezeket látta már?

Új veszélyes vírusvariáns bukkant fel Magyarországon

2021.08.18.
koronavírus, vírisvariáns, covid-19

A koronavírus új variánsára bukkant a TritonLabs humándiagnosztikai laboratórium két molekuláris biológusa.

Magyarországon elsőként a SARS-CoV-2 vírus olyan variánsára bukkant rá a TritonLabs két munkatársa – Tátrai Kitti és Benedek András molekuláris biológusok – amely egyszerre tartalmaz az alfa (Nagy-Britanniában azonosított) és a delta (Indiában azonosított) vírusvariánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt.

A variáns teljesen új, és már szerepel a WHO „Variant Under Monitoring” listáján, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván - ezt közölte az Origóval a Koronavírus Sajtóközpont is.

Az eredeti vírus nukleinsav-szekvenciáját, örökítőanyagát pontosan, „betűről betűre” ismeri a szakma. Amikor különböző pozíciókban mutáció történik ebben a vírusgenomban, akkor különböző variánsai jönnek létre ugyanannak a vírusnak.

Magyar vakcinafejlesztés: egyedi lesz a pécsi virológusok oltóanyaga

Ebből többfélét leírtak már, az alapján, hogy melyik pozícióban milyen mutáció történik. Amikor bizonyos variánst leírnak, az nem azt jelenti, hogy az ne tudna tovább mutálódni, evolválódni.

Így fordulhat elő, hogy egy új variánsban egyszerre több olyan mutáció is jelen van, amit már korábban, különböző variánsokban leírtak. A fent említett eset és hazánkban először kimutatott vírus variáns is ilyen.

A munkatársak éppen egy új metodikán dolgoztak…

A laborban rutinszerűen végezzük a vírus kimutatását, ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő új metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk határozni pontosan, hogy milyen variánssal van dolgunk. Ennek a módszernek a validálásán munkálkodtunk ekkor.

– monda elTátrai Kitti.

A kísérletet újra megismételték egymástól függetlenül is, és ugyanazt az eredményt kapták. Ekkor azonban még nem mondhatták, hogy ez az a bizonyos variáns, csak azt jelenthették ki, hogy arra a variánsra jellemző mutáció jelen van a mintában.

Ahhoz, hogy biztosan azt állíthassák, hogy a C.36.3 törzsről van szó, külön nukleinsav-szekvenálásra volt szükség. A kapott eredmény pedig beigazolta az erős gyanút: egy olyan új vírusvariánst sikerült felfedezniük, amelyet Magyarországon eddig nem jelentettek.

Az új vírusvariáns fülöncsípésére nincs gyors PCR-tesztelés

Érdekesség, hogy ezt a variánst elsőként Thaiföldön azonosították egyiptomi beutazók pozitív mintáiból. 2021. július 24-ig világszerte összesen 1 403 pozitív mintában találták meg. Ennek oka nem feltétlenül az, hogy ennyire ritka lenne, jóval inkább az, hogy még nincs rá gyors és tömegesen elvégezhető PCR-metodika. Néhány országból már van feljegyzés róla, de Magyarországról még korábban nem volt jelentett eset.

Ahhoz, hogy kiderüljön, hazánkban mennyire terjedt el ez a variáns, reprezentatív felmérésre lenne szükség a pozitív esetekből.

Rutinszerűen viszont nem szűrnek variánsokra a laborokban, ezt külön igényelheti a páciens, de a legtöbben megelégednek azzal az információval, hogy pozitív vagy negatív-e a minta

– fejtette ki a molekuláris biológus, aki azt is érárulta, hogy miért lényeges az, hogy a páciens melyik variánssal fertőződött meg.

A kezelés szempontjából is lehet jelentősége ennek az eredménynek. Az orvosok jobban fel tudnak készülni arra, hogy milyen komolyságú tünetekre számíthatnak, és hogy milyen dinamikájú lesz a betegség legfolyása. Bizonyos esetekben szorosabb megfigyelésre, monitorozásra van szükség

– hangsúlyozta Tátrai Kitti, aki nagy sikerként élte meg a felfedezést, hiszen ez igazolja legjobban munkájuk szakmai minőségét..

Ez is érdekelheti:

Forrás: Tritonlife