Csirkék segítségével termelnek koronavírus-ellenanyagot magyar kutatók

koronavírus, kutatás, ellenanyag

Nem vakcina lenne belőle, hanem a betegség megelőzését szolgáló lokális készítmény, (például orrspray), ami a nyálkahártyán át semlegesíthetné meg a vírust.

Csirkékkel termeltetnek koronavírus-ellenanyagot a pécsi virológusok és egy mohácsi cég. A projektben IgY típusú antitestet termeltetnek házityúkban, aztán a tojásokból kivonják azt. A kutatást Jakab Ferenc virológus vezeti, a kísérletek nagyon jó eredményeket mutatnak.

Így segítenek a szárnyasok az ellenszerkutatásban

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) virológusai is részt vesznek a mohácsi Prophyl Kft. kutatásfejlesztési projektjében, melyben tojássárgája felhasználásával fejlesztenek a Covid–19 vírussal szemben hatékony ellenanyagot – írja a HVG.

A mohácsi cég egyik fő profilja, hogy gyógyszeripari alapanyagként úgynevezett SPF-tojásokat állít elő. Az elnevezés a specifikus kórokozóktól mentes (Specific Pathogen Free) jelölést takarja, a tyúkokat ugyanis szigorú rend szerint, a külvilágtól elizolált körülmények között tartják.

Olvasta már? Paradigmaváltás: áttörést hozhat egy új tabletta a koronavírus ellen

Az SPF-tojásokat a programban vakcinatojásként használják, melyeket többek között oltóanyagok előállítására használnak fel humán-, illetve állatgyógyászati gyógyszergyártók.

Most ezt a tudást és technikát használnák fel ellenanyag előállításra.

A tojássárgájából vonják ki a koronavírus ellenanyagot

A kutatók közleménye szerint a projektben IgY típusú antitestet termeltetnek házityúkban, mindezt úgy, hogy különféle kombinációkban oltanak be koronavírus-fehérjével – specifikus kórokozóktól mentes – csirkéket. Az oltást követően nemcsak az állatok vérében, hanem a tojásaikban is megjelenik a specifikus IgY ellenanyag, mely megfelelő eljárással kivonható a tojássárgájából.

Magyar vakcinafejlesztés: egyedi lesz a pécsi virológusok oltóanyaga

A pécsi virológusok többek között az ellenőrző vizsgálatokban és az állatkísérletek megtervezésében is közreműködtek. A madarak zárt körülmények közötti tartása, oltása és a mintavételek a vállalkozás speciális telephelyén történik, a vér-, illetve tojásminták tesztelése azonban már a pécsi kutatóközpontban.

Itt azt vizsgálják a kutatók Jakab Ferenc virológus professzor vezetésével, hogy megtalálható-e az említett IgY típusú, SARS-CoV-2 ellen termelődött ellenanyag és az valóban semlegesíti-e a vírust.

Szeptembertől indulhat az állatkisérleti fázis

Az egyetem szerint ezek a kísérletek nagyon jó eredményeket mutatnak, így hamarosan – várhatóan szeptemberben – megkezdődhetnek az állatkísérletek is. A jelenleg fejlesztés alatt álló koronavírus elleni hatóanyag a tervek szerint nem vakcinaként kerülne alkalmazásra, mégis a betegség megelőzését szolgálhatná azáltal, hogy lokálisan alkalmazható készítményként (például orrspray formájában) a nyálkahártyára juttatva helyileg semlegesíthetné a vírust, így több órán keresztül védhetne majd a fertőzéstől.

Ez is érdekelheti:

Forrás: hvg/egeszsegkalauz.hu