Védőoltás nélkül nem mehet iskolába a gyerek

#kanyaró #mumpsz #rubeola #védőoltás
2017.06.01. Módosítva: 2017.06.01.

Olaszország kormánya példát statuál az oltáskötelesség vitájában: bevezették azt az egységes „csomagot”, amely kötelezővé tenné a védőoltásokat még az általános iskolai beiratkozás előtt.

A kisiskolások egészségét az is szavatolná, hogy súlyos pénzbírságokra számíthatnának szüleik, amennyiben a védőoltásokatelmulasztják. Paolo Gentiloni miniszterelnök szerint egyértelműen az anti-tudományos elméletek a hibásak világszerte azért, hogy nem csak Olaszországban, de mindenhol máshol is csökkent a beadott vakcinák száma.

Ezzel egyidőben pedig radikálisan, mintegy háromszorosára nőtt a kanyarós megbetegedések száma a 2016-os évben.

Az előzőt megelőző években a két évesnél fiatalabb gyermekek 90%-a kapta meg időben a szükséges védőoltást, míg napjainkban ez a százalék 10%-kal esett vissza. Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) 95%-os ajánlott arányához képest ez hatalmas, már-már ijesztő arányú csökkenés.

Pár évtizede a kanyaró volt a leggyakoribb fertőző betegség nálunk is Forrás: EgészségKalauz

A kanyaró hazánkban sem ismeretlen betegség, 50-100 évvel ezelőtt leggyakoribb fertőző megbetegedéseink egyike volt a Kárpát-medencében egyaránt. Az enyhébb szövődmények ellenére ugyanakkor nem ritkák kanyaró esetében a későbbi idegrendszeri megbetegedések és az agyvelőgyulladás sem, amely akár halálos kimenetelű is lehet vagy bénuláshoz vezethet.

Ijesztően hangzik, de 500 megbetegedésből 1 végződik halállal. Legalább ennyire veszélyes a kanyaró mellett a mumpsz és a rubeola is, amelyek ellen itthon háromkomponensű oltással harcolnak már gyermekkortól kezdve. A köztudatból már szinte teljesen kikopott, de korábban ezek mindegyike családokat tizedelt meg a fertőzések gyors terjedésének köszönhetően, nem véletlen tehát, hogy az olaszok még további kilenc hasonlóan rizikós betegségtől óvnák a kiskorúakat.

Ez nem nátha, hanem kanyaró! Ismerje fel a tüneteket, kattintson!

Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter szerint döntésük egy határozott és erős üzenet a nyilvánosságnak, és továbbra is igyekeznek felvenni a harcot a vakcina-ellenes mozgalmakkal, amelyek az autizmussal és egyes bélbetegségek kockázatával érvelnek döntésük mellett. Erre vonatkozóan viszont továbbra sincsen orvosilag hiteles és kiterjedt tanulmány, amely igazolná a felröppent elméletek bármelyikét is.

Forrás: http://www.bbc.com/news/world-europe-39983799

Forrás: EgészségKalauz