Ezeket látta már?

Rubeola

A rubeola, vagy más nevén rózsahimlő enyhe, kiütéses, ragályos, vírusokozta betegség. Egyedül a terhesség első három hónapja alatt jelent komoly veszélyt, akkor sem az anya, hanem a születendő magzat számára. Ha az anya a terhesség első három hónapja alatt rubeolafertőzést kapott, a szintén megfertőződő magzat halmozott fejlődési rendellenességekkel jön a világra (vakság, süketség, szívrendellenességek és értelmi fogyatékosság).

A rubeola tünetei

Enyhe láz, fejfájás, vörös szemek.Torokfájás, orrfolyás.Esetleg izületi fájdalmak. Gomdostűfejnyi vagy lencsényi, rózsaszínű kiütések, melyek akkor jelennek meg, ha a láz alábbhagy. Megjelenésük az arcon kezdődik, majd onnan terjed a test többi része felé. A kiütéses időszak néhány órától néhány napig tarthat.Nyirokcsomó duzzanat, jellemzően a fül mögött, a tarkón, a nyak hátsó részén.

A rubeola esetleges komplikációi

Ha a gyermek a terhesség első három hónapjában az anyaméhben fertőződött meg, többszörös fejlődési rendellenesség várható.

A rubeola kiváltó okai

Rubeolavírus által okozott fertőzés. A betegség köhögés, tüsszentés, és az orrváladékkal, ill. a nyállal kapcsolatba került, meg nem mosott kéz révén terjed. Ha valaki már átesett a rubeolafertőzésen, soha többé nem kapja el.

Mit tehet Ön rubeola esetén

Maradjon otthon, és ne menjen terhes nő közelébe, amíg a fertőzőképes állapot tart (kb. még 1 hét a kiütések elmúlása után)!Pihenjen, és igyon sok folyadékot!Szükség esetén szedjen lázcsillapítót!Menjen el orvosához, ha még tart terhessége első három hónapja, és bizonytalan a diagnózisban, ill. abban, hogy átesett-e immunizáláson!

Mit tehet az orvos rubeola esetén

Felállítja a diagnózist. Ha Ön még terhessége első három hónapjában jár, és rubeolás vagy rubeolás volt, az orvos először vérvizsgálatot, szükség esetén művi terhességmegszakítást javasol.

A rubeola megelőzése

1-2 éves életkorban adott védőoltás. A védőoltás pótolható 3 hónappal a tervezett teherbeesés előtt is, ha Ön még nem volt rubeolás, és védőoltásban sem részesült.

Forrás: EgészségKalauz