A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Mumpsz

#fertőző betegség #gyermekbetegség #mumpsz
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A mumpsz rendkívül fertőző gyermekbetegség, de felnőttek is elkaphatják. Bár nagyon fájdalmas lehet, általában nem súlyos.

Hirdetés

A mumpsz tünetei

Mérsékelt láz, fejfájás.Érzékeny duzzanat egyik vagy mindkét orcán a fülek magasságában, melyek 10 napig tartanak (gyulladt nyálmirigyek). A duzzanatok a fül mögé és az alsó állkapocs irányába terjedhetnek.

A mumpsz esetleges komplikációi

A fertőzés fiúk esetében a herékre, míg a lányok esetében ritkán a petefészekre terjedhet át. Serdülés előtt rendkívül ritka, felnőtt férfiaknál gyakoribb.Ritka esetben terméketlenség.Ritkán agyhártyagyulladás

A mumpsz kiváltó okai

A nyálmirigyek mumpszvírus-fertőzése. A betegség köhögés, tüsszentés, az orrváladékkal/nyállal érintkezésbe került és meg nem mosott kéz, valamint a közös használatú élelmiszerek/evőeszközök útján terjed. Ha valakinek mumpsza volt, többé már nem kapja el.

Mit tehet Ön mumpsz esetén

Pihenjen, és igyon sok folyadékot!Egyen lágy állagú ételeket, melyeket kisebb fájdalommal lehet összarágni és lenyelni!Vegyen be lázcsillapítót/egyszerű fájdalomcsillapítót!Maradjon otthon ameddig fertőzőképes, vagyis amíg a duzzanatok vissza nem fejlődnek!Menjenek el az orvoshoz, ha a fiúgyermek a heréiben, vagy a leánygyermek az alsó hastájékon fájdalmat érez, ill. ha súlyos fejfájás és hányás fordult elő!

Mit tehet az orvos mumpsz esetén

A komplikációkat tüneti kezelésben részesíti, ha megjelennek.

A mumpsz megelőzése

1-2 éves korban elvégezhető a mumpsz elleni immunizáció. Magyarországon szerepel a kötelező védőoltások között.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.