Zacher szerint ezért magas a magyarok halálozási aránya

zacher gabor blikk

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos aktuális tapasztalatai a koronavírus-járvány negyedik hullámában.

A hatvani kórház orvosa szerint az ágykihasználtság 60 százalék körüli lehet, nem lát nagy válságot. Elmondása alapján ugyan nem vidáman és mosolyogva, de "a rendszer most működik”.úgy fogalmazott a Klubrádióban, hogy nincs fennakadás, az ágykihasználtság 60 százalék körüli lehet. Tapasztalatai szerint ugyan nem vidáman és mosolyogva, de „a rendszer most működik”. Vannak még kapacitások, nincsenek telt házak az intenzív osztályokon és a covid-osztályokon.

Az orvos nem ért egyet azzal, amit Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő mondott, aki szerint már összeomlott az egészségügy. Zacher szerint Nincs még akkora megterhelés, mint a harmadik hullám csúcsán, és remélik, nem is lesz.

Arról is beszélt, hogy ha csökkenő tendenciát látunk a statisztikában a lélegeztetett betegek számában, annak kisebb százaléka az, akit le lehet venni a lélegeztetőgépről, és nagyobb százalék az, akit sajnos elveszítenek - számol be a Klubrádió.hu alapján a Portfolió.

A lélegeztetett betegek korábban jellemző 85-90%-os aránya kapcsán kifejtette: most egy picivel jobb a helyzet, de „nem mondhatunk olyan eredményeket, hogy ez itt 40-50 százalékos”.

Náluk – ez „csak a kis kórházuk statisztikája” – a betegek körülbelül 75 százaléka nem vett fel semmilyen oltást. Vannak kétszer oltottak, 10-15 százalék, de ők a másodikat többnyire 6 hónappal ezelőtt kapták, így már nem nagyon számítanak védettnek. Ezek összecsengnek a MOK legutóbb gyűjtött adataival:

Oltott-oltatlan: így oszlik meg az intenzíven fekvő koronavírus-fertőzöttek száma

A meghosszabbított oltási héttel szakmai szempontból nagyon egyetért, csak jó lett volna, ha nem november végén, hanem mondjuk szeptemberben elindítják. Sok embernek azért vélhetően nem ment olyan egyszerűen az internetes regisztráció, mint a tévéreklámban – fűzte hozzá.

A műsorvezető megkérdezte, hogy miért lehet megint nagyon magas a magyar halálos áldozatok száma például Ausztriához, Csehországhoz képest. Zacher Gábor szerint ehhez figyelembe kell venni, hogy a magyar lakosság egészségi állapota az EU-ban az egyik legrosszabb. A megelőzhető betegségek és a daganatos betegségek szempontjából elsők vagyunk. Említette a rizikófaktorok között az elhízást, a cukorbetegséget, a dohányzást, az alkoholt.

Forrás: portfolio.hu