A koronavírus járvány miatt oda lehet a foga

fogorvosnal-280x200-d00000377f86366bdcceb

Több mint másfél éve hanyagolja el a fogait a magyarok jelentős része, s ha ez így marad, elfogatlanodunk - hívta fel a figyelmet Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének (MFE) elnöke.

A Covid-19 közvetett hatása a fogászat kerülése

Jóllehet a koronavírus járvány alatt csupán egy nagyon rövid ideig, tavasszal szüneteltek a nem sürgősségi fogászati beavatkozások, a magyarok jelentős része mégis már több mint másfél éve elhanyagolja a fogait - mondta el Nagy Katalin az Indexnek.

A társadalom egy jó része, ha csak lehet, messziről elkerüli a ogászatokat. A Covid-19 egy tökéletes kifogás, sokan önmagukat is becsapják azzal, hogy óvatosságból nem mennek el orvoshoz, miközben más, személyes érintkezést igénylő programokra könnyen igent mondanak. A halogatásnak hosszútávon viszont meglesznek a következményei

– tette hozzá Nagy Katalin, utalva arra, hogy a legtöbben csak akkor keresik fel a rendelőket, amikor a fog már az utolsó stádiumban van, elviselhetetlenül fáj, és már nem menthető, muszáj kihúzni.

Tudta? Egyetlen gyulladt fog is okozhat szívinfarktust!

A maszkhasználat miatt mellőztük a szájhigiéniát

Bár hivatalos tudományos kutatás még nem készült arra vonatkozóan, hogy a maszkhasználat miként hat, hat-e a fogainkra, a szakemberek úgy látják, hogy a maszk önmagában nem káros.

Kétségtelen azonban, hogy az emberek egy része mellőzte a szájhigiénia megfelelő karbantartást arra hivatkozva, hogy úgysem érzik majd a leheletem, úgyse látszik, ha ott maradt egy kis ételmaradék.

Fogorvoshoz menne? Ha nincs oltása, nehéz dolga lesz

Mint arról korábban beszámoltunk, egy nemrég hatályba lépett rendelet egyértelművé tette, hogy a halasztható kezelések esetében a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők közül kik azok, akiknek a kezelés előtti PCR-teszttért fizetni kell.

A szabályozás a fogorvosnál is nehezíti a bejelentkezést, ugyanis a beavatkozások előtt 6 éves kor felett vagy védettségi igazolványt, vagy egy 48 órán belül készült PCR-tesztet kérnek.

Kattintson tovább ide: PCR-teszt műtét előtt: ezekben az esetekben ingyenes

Forrás: egeszsegkalauz.hu