Ezeket látta már?

Egy furcsa mánia: fogfehérítés mindenáron?

Mániákus fogfehérítés? A fogfehérítés ma az egyik legnépszerűbb szépészeti beavatkozás, néhányan azonban mintha túlzásba vinnék.

A szakértők "bleachorexiának" nevezték el azt a jelenséget, amikor valaki megszállottan jár fehérítő kezelésre. Matthew Messina fogorvos szerint ez nem új jelenség, és azokat értik alatta, akik a sok beavatkozással már fogaik egészségét veszélyeztetik. Kollégája, az Amerikai Fogászati Akadémia szóvivője, Kellee Stanton ehhez még azt tette hozzá, hogy ezeknek az embereknek irreális elképzelésük van arról, hogyan kell szájuknak kinéznie. "Sokan vannak, akik már a létező legfehérebb kerámiát viselik a szájukban, fogaikat azonban még mindig sárgának látják."

Egy furcsa mánia: fogfehérítés mindenáron?

Dr. Messina szerint sokan szenvednek pszichológiai függőségtől. Ők azok, akik már nem csak randevúk és állásinterjúk előtt végeztetik el a kezelést, hanem szinte bármikor találnak rá megfelelő indokot. Ezért érdemes figyelmeztetni őket, hogy ezt nem lehet a végtelenségig csinálni. Ugyanakkor a fogfehérítő rágók, szalagok és fogkrémek lehetővé teszik, hogy akármikor elvégezzék magukon a beavatkozást.

A túlzásba vitt fehérítés irritálja a fog szöveteit, így pirosság, gyulladás és fájdalom léphet fel. Emellett a zománcot is károsítja, amely hatására a fog áttetsző kék színben kezd játszani. Ekkor már tilos az újabb kezelés, hiszen az csak tovább rontja a helyzetet.

"Ilyenkor ki kell kérdezni a pácienseket az eddigi kezelésekről, és őszintének kell lenni velük. El kell mondani, hogy milyen veszélyeket rejt magában a további fehérítés, és fel kell hívni a figyelmet az eddigi jelekre" – véli Messina.

Mindemellett az is előfordul, hogy a peroxidtól égésszerű nyomok jelennek meg az ínyen, vagy a zománc vékonyodása miatt egyre sárgábbak lesznek a fogak. "Ilyen esetekben elmondom a páciensnek, hogy mit látok, és azt javaslom nekik, hogy fejezzük be a fehérítést" – mondta el Stanton.

Kezdetben 7-10 naponta lehet szükség a kezelésre, ezután már csak 3 vagy 6 havonta. Ez a fogászati és az otthon végezhető beavatkozásokra egyaránt igaz. Aki megfelelően ápolja a száját, annak nincs szüksége fél évnél gyakrabban a fehérítésre. Sokan nem szeretik hallani, de az állandó orvoshoz járás helyett jóval hatékonyabb, ha abbahagyjuk a dohányzást, és mérsékeljük a kávé és a vörösbor fogyasztását.

Forrás: Medipress