Ezeket látta már?

Hogyan őrizzük meg fogaink egészségét? Ezt az 5 szakorvosi tanácsot fogadja meg!

fogak egészsége fogmosás fogselyem fogorvos

Ezeket tehetjük az egészséges fogakért.

Melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket a mindennapokba illesztve viszonylag egyszerűen megtehetünk az egészségünkért? Dr. Gera István parodontológus professzor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Parodontológiai Klinikájának professor emeritusa ad tanácsokat fogaink egészségének megőrzéséhez.

1. Sajátítsuk el a fogkefe helyes használatát!

„A fogszuvasodás és a fogágybetegség a lakosság 90-95 százalékát érinti. Talán nincs még egy olyan népbetegség, ami időben elkezdett prevenciós programmal, vagyis a fiatal korban elsajátított helyes fogmosási technikával teljesen megelőzhetünk” – mondja dr. Gera István. Kiemeli: a fogkefe úgy működik, mint egy csiszolóeszköz: ahol fizikailag érintkezik a foggal, ott eltávolítja a puha plakkot (a biofilmet), de ha a fogkefe sörtéi nem érintkeznek a fogfelszínnel, bármilyen eszközt használhatunk, az nem lesz hatékony. Ajánlott naponta kétszer, reggel és este fogat mosni, de mint mondja, a helyes technika annyira fontos, hogy jobb kétnaponta egy alkalommal az egyénre szabott helyes fogmosás, mint naponta ötször csak felületesen fogat mosni, kihagyva a legnehezebben elérhető fogfelszíneket. A fogkefét ajánlott háromhavonta újra cserélni, és arra is oda kell figyelni, hogy a fogmosás során a fogsort belülről és kívülről is alaposan megtisztítsuk. Ez hagyományos fogkefével másfél-két percet, elektromos fogkefével legalább egy percet vesz igénybe.

A helyes fogmosás technikája videón:

2. Járjunk rendszeresen fogorvoshoz!

„A fogszuvasodás és a fogágybetegség megelőzéséhez elengedhetetlen a legalább évente kétszer elvégzett professzionális szájtisztítás is, azaz a fogkő eltávolítása és a fog polírozása, amit szájhigiénikus, fogorvos vagy parodontológus szakorvos végez. Már fiatalkorban nagyon fontos az egészségtudatos magatartás: a rendszeres, szakorvos által végzett fogtisztítással megszabadulunk a tartós lerakódásoktól, és ezt követően a mindennapi fogtisztítás hatékonyan gátolhatja a friss lepedék lerakódását” – hívja fel a figyelmet dr. Gera István. Kiemelte azt is, hogy a fogszuvasodást csak a legkezdetibb időszakban lehet visszafordítani, a fogágybetegség pedig visszafordíthatatlan, de megfelelő kezeléssel megállítható. Éppen ezért fogszuvasodás és fogágybetegség esetén is kulcskérdés, hogy minél hamarabb megfelelően kezeljük – mondja a professzor, hozzátéve, hogy míg a fogszuvasodás viszonylag korán okozhat panaszt, a fogágybetegség sokáig tünetmentes maradhat – ha a rossz leheletet nem számítjuk ide. Kiemelten fontos alapos figyelmet fordítani a szájhigiéniára, az első jel az ínyvérzés, de ha más panaszunk van, mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni – ad tanácsot dr. Gera István.

3. Használjuk helyesen a fogselymet és a fogköztisztító eszközöket!

Fogaink komplex szerkezetük miatt alapos és megfelelő tisztítást igényelnek. A professzor hangsúlyozza, hogy a fog és az íny közötti, egészséges embereknél 1 mm-es barázdát helyes fogkefehasználattal tisztán lehet tartani. Azonban a fogközöknél, az ínypapilla alatt mintegy 3 mm-es felület nyílik meg a baktériumok számára, amelyet a fogkefe sörtéi nem érnek el. Ezért szükséges a fogselyem használata, hogy ezeket a területeket is megtisztítsuk.

Dr. Gera István szerint a fiatalok esetében, ha szorosak a fogközök, és nem lehet átlátni a fogak között, mindenképpen szükséges a fogselyem használata. Az íny vérzésére hajlamos egyéneknél is elengedhetetlen a fogselyem használata, mivel a vérzés hátterében a felszaporodó baktériumok és a dentális plakk áll. Azonban kulcsfontosságú a helyes technika alkalmazása: a fogselyem rosszul alkalmazva elvágja az ínypapillát, ami több kárt okozhat, mint hasznot.

A helyesen végzett fogköztisztítás során a fogselymet a két fog találkozásánál lévő kontaktponton át vezetjük be óvatosan, a lehető legkisebb sérülést okozva. A traumamentes és rendszeres fogselyemhasználat során eltávolítjuk a fogközökben felgyülemlett baktériumokat. Fontos, hogy mindez professzionális fogtisztítás után történjen, mivel egy már fogkövekkel borított fogfelszínen a fogselyem használata nagyobb kárt okozhat, mint amekkora haszonnal jár.

Egy másik eszköz, a fogköztisztító kefe idősebb korban ajánlott, amikor a fogközök már megnyíltak, azaz 1 mm-nél nagyobb a távolság a két fog között. Ez általában a fogágybetegség következtében elpusztuló csont és a visszahúzódó íny miatt fordul elő. A fogköztisztítás különösen fontos a fogágybetegségre hajlamos egyéneknél, de a kezeletlen tasakot nem szabad fogköztisztító kefével tisztítani, csak megfelelő szakorvosi kezelést követően alkalmazható.

A fogköztisztító eszközök helyes használatát szakorvostól kell megtanulni, pontosan betartva az utasításokat, és ügyelve a megfelelő méretű eszközök kiválasztására. Bizonyos esetekben, például fölső lemezes fogpótlás esetén, ajánlott nyelvtisztító eszköz használata is. A professzor hangsúlyozza, hogy a szájpadlás érdes felülete a nyelv tisztítását természetesen elvégzi, ezért a külön nyelvtisztítást akkor javasolják, ha valamiért ez a funkció nem működik, például az említett protézis sima felülete miatt.

4. Tartsuk kordában a szánkban élő baktériumokat!

A professzor szerint az emberi szervezetben a szájüregünk a legfertőzöttebb mikromiliő, 700 különböző patogén baktériumot tudnak kimutatni benne. Az egyébként egészséges szervezet egy bizonyos mennyiségig ezzel együtt tud élni, de ehhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő szájhigiénia mellett a rendszeres kontrollvizsgálat is. Ha a fogaink és az íny találkozásánál lévő fogbarázdákban és a fogközökben felgyűlt plakkban elszaporodnak a kórokozó baktériumok, az nemcsak a fogaink, de az egész szervezetünk számára súlyos következményekkel járhat. A fogászati problémák a teljes egészségünkre hatással vannak: egyebek mellett a szívbelhártya-gyulladás, szív-érrendszeri betegségek, terhességi és szülési komplikációk és a tüdőgyulladás is kapcsolatba hozható azokkal a baktériumokkal, amelyek a szájunkban élhetnek, ha nem fordítunk elegendő figyelmet a szájhigiéniára – figyelmeztetett dr. Gera István, hozzátéve, hogy a kezeletlen fogágybetegség igen nagy arányban felelős a fogak elvesztéséért is.

5. Ne dohányozzunk! Kerüljük a cukros üdítők fogyasztását!

A dohányzás és a cukros italok fogyasztása hosszú távon károsítja a fogak egészségét, és számos fogászati problémát okozhat. Dr. Gera István szerint a dohányzás a fogágybetegség egyik legnagyobb rizikófaktora, így a nem dohányzás már önmagában is sokat tesz a fogak egészségéért. Emellett a változatos étrend, amely kalciumban, C- és B-vitaminokban gazdag, segít megőrizni az egészséges fogazatot. Azonban a plakkban megtapadó szénhidrátok károsítják a fogakat, mivel a fogszuvasodást okozó baktériumokat táplálják, amelyek savat termelnek. Ez a sav roncsolja a fogzománcot, és hosszú távon fogszuvasodáshoz vezet.

Dr. Gera István javasolja, hogy kerüljük a gyümölcslevek és cukros üdítők rendszeres és túlzott fogyasztását, helyettük tiszta csapvizet igyunk.

Az étkezéssel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogmosást nem szabad közvetlenül étkezés után végezni, mert a savas ételek által okozott enyhe zománckioldódás következtében ilyenkor valamivel puhábbá válik a fogzománc, és a fogkefe dörzsölő hatásának kevésbé áll ellen. Fél-egy óra elteltével azonban a nyálunk telített sóoldatként helyreállítja az egyensúlyt, ennyi idő után már biztonságosan fogat moshatunk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyorsan romló fogak: a felnőttkori fogászati problémák magzati korban kezdődnek?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogorvos

Forrás: semmelweis.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához