Ezeket látta már?

Fogfájás: hogyan lehet házilag, gyógyszer nélkül csillapítani?

fogfájás

A fájó foggal érdemes minél előbb fogorvoshoz fordulni, mert a probléma magától nem fog megoldódni. Addig otthon így csillapíthatja a fájdalmat.

A fog és a fogak körül található területek tele vannak idegekkel, így a fájdalom nemcsak a fogból magából, de az ínyből, sőt az állkapocsból is eredhet. Amennyiben a fog vagy az íny sérült (pl. lyukas a fog, vagyis a szuvasodás miatt a fog belseje "szabadon" van), akkor még érzékenyebben reagálhat a külső ingerekre, például a hőmérséklet változásaira. A fogfájásnak természetesen belső oka is lehet, például gyulladás. A fájdalom jellege, intenzitása, időtartama rendkívül változatos lehet, a tompa kellemetlenségtől a szinte elviselhetetlenig, és az is előfordulhat, hogy csak nyomásra, esetleg valamilyen külső hatásra (pl. hideg innivaló fogyasztása esetén) jelentkezik.

Fogfájás csillapítása

Sok házi módszerrel enyhíthető a fogfájás: borogatással, fájdalomcsillapítókkal vagy akár szegfűszegolajos bedörzsöléssel. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek a módszerek csak ideiglenes megoldást jelentenek, egy idő után valószínűleg visszatér majd a fogfájás, hiszen a fájdalomcsillapítókkal csak a tüneteket enyhítjük, az alapproblémát nem szüntetjük meg. Előbb-utóbb tehát mindenképpen fel kell majd keresni a fogorvost, még akkor is, ha ezt nagyon szeretnénk elkerülni.

Fáj a fogam: irány az ügyelet?

Érdemes minél előbb felkeresni a fogorvosunkat, ha a fájdalom folyamatossá válik, vagy már a gyógyszerek és a házi módszerek sem csillapítják. Az arc bedagadása, a gyulladás fokozódása, az érintett terület nagyon érzékennyé válása is a jele lehet annak, hogy haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A fogíny vérzése is súlyosabb problémára utal, akárcsak az, ha a duzzadt fogínyből genny vagy váladék ürül (pl. nyomásra), vagyis az ínyen gyulladt tályog alakult ki.

Akkor is fontos a mielőbbi fogorvosi ellátás, ha a fájdalom a fogakból már a fülbe vagy az állkapocsba is kisugárzik, vagy ha a fogfájás mellé láz is társul.

Fogorvosfóbia: ha ön is fél a fogorvostól, ez a módszer segíthet - olvasson tovább!

Esetenként szükség lehet arra, hogy fogfájással azonnal orvoshoz menjünk! Haladéktalan ellátásra lehet szükségünk, ha a fogfájás az arcot, állkapcsot vagy szájat érintő trauma, baleset után jelentkezik! Ritkán bár, de előfordulhat az is, hogy a fogfájást olyan tályog vagy gyulladás okozza, mely a nyelésben, sőt akár a levegővételben is akadályozhatja a beteget.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kihúzták a fogát? Hátfájást is okozhat a hiányos fogsor!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#fogfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához