Ezeket látta már?

Mikor kell kihúzni a gyökérkezelt fogat? Van, amikor nincs más választás

mikor kihuzni gyokerkezelt valasztas fogfajas

A gyökérkezelés a súlyosan fertőzött vagy sérült fog megmentésére szolgáló beavatkozás. A fogorvos akkor javasolja, amikor a röntgen azt mutatja, hogy az ún. pulpát (fog belső ereket, idegeket tartalmazó részét) fertőzés károsította.

Mit kell tudni a gyökérkezelésről?

Gyökérkezelés során eltávolítják a begyulladt és fertőzött pulpát, majd a területet alaposan megtisztítják és fertőtlenítik.

Első lépésként a fog koronarészét átfúrják, hogy feltárásra kerülhessen az idegkamra. Ezután az orvos megkeresi a gyökércsatornákat, megtisztítja azokat, majd fertőtleníti és csökkenti az ott lévő gyulladást. Ennek végeztével ideiglenes tömést kap a beteg, majd általában egy hét szünet következik. Végleges tömést akkor kap a páciens, ha utána már nincs panasza és nem kell megismételni a tisztítás-fertőtlenítés műveletét (ehhez általában 2-4 alkalom szükséges).

A gyökérkezelés nagy pozitívuma, hogy ezáltal megőrizhető a fog. Így nincs szükség azt eltávolítani, és nem kell utána helyreállító kezelésről gondoskodni, illetve pótolni a hiányzó fogat. Hiszen, ha ez nem történik meg, az más fogak elmozdulását okozhatja, ráadásul esztétikai szempontból sem előnyös - mindezt viszont gyökérkezeléssel ki lehet küszöbölni.

A pulpa (fogbél) fertőzésének tünetei:

 • fájdalom meleg vagy hideg ételek és italok fogyasztásánál.
 • a fog fájdalma harapás vagy rágás közben.
 • kilazult fog.

Érdemes megjegyezni, ahogy halad előre a fertőzés, a tünetek gyakran megszűnnek, csillapodnak. Ekkor úgy tűnhet, hogy a fog meggyógyult, ám valójában a fertőzés átterjedt a gyökércsatorna-rendszeren keresztül. Az, hogy a fájdalom megszűnt, a fog beidegződésének az elhalását jelzi - viszont továbbra is jelen van a probléma és tovább terjedhet.

Előrehaladottabb esetben a következőket tapasztalhatja:

 • visszatérő fájdalom rágás közben.
 • az íny duzzanata az érintett fog közelében.
 • genny szivárgása.
 • duzzadt arc, állkapocs.
 • a fog sötétebb színűvé válik.

Nagyon fontos tehát azzal tisztában lenni, hogy ha a fog fertőzött, a pulpa nem tud magától gyógyulni!

A gyökérkezelés sikerét befolyásoló tényezők

 • görbe gyökerek
 • feltáratlan gyökércsatornák -csatorna elágazások
 • nehezen elérhető hátsó rágófogak
 • erősen lepusztult fog
 • tűbetörés
 • korlátozott szájnyitás

Mikor javasolt a gyökérkezelt fog kihúzása?

A gyökérkezelt fog megfelelő higiénia és ápolás mellett élethosszig kitart. Ritkán, de előfordulhat, hogy az orvos utána mégis a fog eltávolítását javasolja. Ennek több oka is lehet.

Az egyik elsődleges ok a tartós vagy vissza-visszatérő fertőzés. Ez főleg fel nem fedezett csatornák miatt szokott előfordulni, ugyanis ezek hozzájárulnak az újrafertőződéshez. Súlyos esetben ez átterjedhet a környező szövetekre és csontokra és akár tályogok is kialakulhatnak.

Ezen kívül különböző sérülések és törések miatt is szükségessé válhat a gyökérkezelt fog eltávolítása. Okozhatja ezt például trauma, de akár fogcsikorgatás is. A fog ekkor ugyanis törhet, illetve repedések keletkezhetnek rajta- ez pedig megnöveli a fertőzések fellépésének kockázatát.

Ha a fog állapota indokolja, illetve, ha nehezen hozzáférhető módon van elhelyezve, akkor érdemes inkább szájsebészt felkérni a fog eltávolítására!

Ha gyökérkezelés után fáj a fog, akkor mindenképp el kell távolítani?

Ez attól függ, mennyi idő telt el. A kezelések utáni fájdalomtól nem kell egyből megijedni, igen gyakori és 1-2 nap múlva elmúlik. A végleges gyökértömés után pár napig ez szintén előfordulhat - ám jó hír, hogy fájdalomcsillapítókkal megszüntethető. Amennyiben a fájdalom nem múlik, úgy mindenképp fel kell keresnie fogorvosát - erre akkor is szükség van, ha az arca feldagad, mert az szintén gyulladásra utal! Ekkor a kórokozók a lágyszövetekbe juthattak. Ilyen esetekben gyakran csak a fog eltávolítása hozhat megoldást!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Érzékeny, duzzadt az állkapcsa? Innen tudhatja, ha foggyulladás okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához