Ezeket látta már?

Fogfájás ellen: ezek a gyógyszerek enyhítik hatékonyan a fájdalmat

fogfájás ellen, fájdalomcsillapító

Ma már a nem vényköteles szerek között is találhatunk megfelelő hatóanyagot. Mit válasszunk?

A fogászati műtét után általában szükség van fájdalomcsillapításra. Bár sok esetben javasolt az érintett oldalon jegelés, borogatás, ez nem elegendő a fájdalom megszüntetéséhez.

Mi alapján válasszunk fájdalomcsillapítót?

Hogy kinek melyik fájdalomcsillapító válik be jobban, az egyéni érzékenység kérdése, de elmondható, hogy a vény nélküli készítmények is szoktak segíteni. A fogászati beavatkozás utáni egy-két nap a kellemetlen érzés elég erős lehet, így célszerű olyan gyógyszert választani, ami várhatóan be fog válni.

Az egyes fájdalomcsillapítók hatása ugyanis eltérő lehet, de ezt mindenki megtapasztalta már magán: ami bejött a szomszédnak, az neki nem vált be. Kutatásokból az is kiderült, hogy az egyes hatóanyagok inkább önmagukban, vagy más hatóanyagokkal kombinálva enyhítik-e jobban a tüneteket.

Az egyik legrégebbi, legismertebb hatóanyag az acetilszalicilsav, amelyet több gyógyszer is tartalmaz. Vizsgálatokból az is kiderült, hogy az acetilszalicilsavhoz adott koffein jobban csillapítja a fogászati műtét utáni fájdalmat, mint az acetilszalicilsav önmagában.

Mi lehet erre a magyarázat?

Egy ilyen összetételű gyógyszerben nem a koffein központi idegrendszert élénkítő hatása játszik szerepet, hanem az a tulajdonsága, hogy felerősíti a fájdalomcsillapító komponens hatását. Ez a kombinált előny pedig nem csak fogászati fájdalmak esetén használható ki, hanem segítséget jelenthet fejfájásban, mozgásszervi fájdalmakban is.

Fontos, hogy a két hatóanyag egyszerre kerül a szervezetbe, egyszerre szívódik fel, egyszerre fejti ki a hatását. Ha egy csésze kávét fogyasztunk gyógyszerünk mellé, nem ugyanazt az eredményt fogjuk elérni.

50 mg koffein kisebb mennyiség, mint amit egy erős presszó kávé tartalmaz, de arra éppen elegendő, hogy az egykomponensű gyógyszereknél erősebb fájdalomcsillapítást tapasztaljunk.

Kik szedhetik a koffeines acetilszalicilsavat?

A hazai patikákban kapható, 16 év feletti betegeknek adható kombinációs fájdalomcsillapító gyógyszer tablettánként 500 mg acetilszalicilsav mellett 50 mg koffeint tartalmaz. Ez a koffeinmennyiség, tekintve azt, hogy nem hosszú távon, hanem az öngyógyszerelés keretében legfeljebb 4 napon át szedett gyógyszerről van szó, nem okoz hozzászokást vagy függőséget. Nem kell tehát attól félni, hogy a korábban nem kávézó személyek koffeinfüggővé válnak tőle! Az összehasonlítás kedvéért: egy presszókávé 80-120 mg koffeint juttat a szervezetbe.

Kik nem szedhetik?

Mindössze néhány betegcsoportnál kell különös óvatossággal eljárni a tabletták koffein-tartalma miatt: a szívritmus zavaros, a májcirrózisos, a pajzsmirigy-túlműködéses betegeknél, illetve a szorongásos szindrómával küzdőknél. Náluk csak maximum napi 100 mg koffein-bevitel megengedhető, az is csak orvosi felügyelet mellett.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Diabétesz és daganat - ez a kettő között az összefüggés

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szájszárazság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához