A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Veszélyesebb a fogkő, mint a szuvas fog?

#fogászati betegségek #terápia
2018.03.05. Módosítva: 2018.03.05.

Sokan nem tudják, hogy a fogkő és az ínygyulladás szívbetegséget, gócbetegségeket (hajhullást, bőrgyulladásokat, nőgyógyászati gyulladásokat, szembetegségeket, stb.) és koraszülést is okozhat. Veszélyesebb, mint a szuvas fog?

Hirdetés

Érdemes tehát odafigyelni fogaink ápolására! A helyes szájhigiéniához dr. Hoffer László, a Solydent Fogászati Rendelő fogorvosa ad hasznos tanácsokat cikkünkben.

Miért jó fogunknak aszájvíz?

Minden fogorvos egyetért abban, hogy a szájhigiénia szempontjából a fogkefe és a fogak tisztításának megfelelő technikája a legfontosabb. Ám még a legjobb fogkefe és a legalaposabb tisztítás is csak a lepedék mintegy felét távolítja el. Pedig a foglepedék a legveszélyesebb tényező a fogszuvasodás és a parodontózis kialakulásában.

A szájvizek a mindennapos szájápolás hasznos kiegészítői. Alapos szájöblítéssel megakadályozhatjuk a fogínybetegségeket és egyéb szájfertőzést okozó baktériumok elszaporodását, mivel hatékonyan csökkentik a foglepedéket. Az antibakteriális szájvizek olyan helyekre is eljutnak, ahová a fogkefe és a fogselyem sem ér el. Egyes készítmények még az enyhe torokgyulladás tüneteit is csökkentik.

A helytelen fogmosás eredménye: fogkő Forrás: EgészségKalauz

A foggyilkos fogkő

A szájüregben lévő baktériumok megtelepednek, és elkezdenek szaporodni a szájban jelenlévő ételmaradványokon, lepedéket hozva létre a fog felszínén. Ha a fogmosás túl gyors, vagy nem alapos, esetleg elmarad, a nyálból kiváló krisztalloidok a lepedékekben elmeszesednek – mészkő rakódik le a lepedékben. Ennek a folyamatnak az eredményeként egy kemény réteg, fogkő alakul ki a fogon.

A fogkő kialakulása igen nagy veszélyeket rejt magában. Az általa kialakult betegségek miatt sokkal több fogat veszítünk el, mint a fogszuvasodásból adódóan. A fogíny alatt elhelyezkedő fogkőre az íny rendellenességei és a fogfelület egyenetlenségei utalhatnak. Az is fogkő jelenlétére utalhat, ha a szigorúan betartott szájhigiénia ellenére sem javul a krónikus fogínygyulladás.

Az íny alatt elhelyezkedő fogköveknél gyakran alakul ki gyulladás, amit az íny vöröses színe, fájdalma, vérzékenysége és a kellemetlen lehelet jelez, valamint az, hogy az íny eltávolodik a fogaktól. Ennek következtében ínytasakok keletkezhetnek a fogak mellett, így a gyulladás átterjedhet a fogágy mélyebb szöveteire is, ami a fogmedercsont pusztulását vonja maga után. Ez a folyamat foglazuláshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezet!

Hogyan segít a fogorvos?

A fogorvos ínygyulladás és fogágybetegségek gyógyításakor a fogkő eltávolításával kezdi munkáját. Ennek során eltávolítja a lepedéket, a fogkövet és az egyéb lerakódásokat. Ezt a kezelést általában ultrahangos fogkő-eltávolító eszközzel végzik a szakemberek, mert ez a legkíméletesebb eltávolítási mód. Előzetesen Lidocain sprayvel érzéstelenítik a nyálkahártyát, a kezelést pedig polírozással fejezik be, mivel a lepedék a sima fogfelszínen nehezebben rakódik le.

Tudta, hogy fogaink állapota a szívünk állapotára is kihat? Kattintson!

Az ultrahangos fogkő-eltávolítás során az ultrahang finoman lerobbantja a fogköveket, de megkíméli a jóval keményebb fogzománcot. Az íny alatti tisztítás során a fogorvos a gyulladt szöveteket és fertőzött gyökércement-réteget is eltávolítja, így megsemmisíti a baktériumok nagy részét. A beavatkozás során rövid időn belül áttisztítják az összes beteg ínytasakot, megelőzve ezzel, hogy az íny újrafertőződjön. A kezelés végén antiszeptikus gyógyszer kerül az ínytasakokba, ami bizonyos mértékig és ideig gátolja a baktériumok újbóli betelepedését.

Napjainkban már szájápolási módszerek széles skálája elérhető a piacon. Ha ezeket kiegészítjük a helyes fogmosási technikával és a rendszeres évenkénti fogászati ellenőrzéssel, akkor fogaink épségét és egészségünket hosszú ideig megőrizhetjük.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.